Tylko online

Haru honoka Yamecha

Hoshino seicha

H54

Nowy produkt

54,00 zł brutto

Termin realizacji: 24h

Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych

Zobacz koszty dostawy

Dodaj do listy życzeń

Produkt dostępny

Haru honoka to po japońsku "odrobina wiosny". Taką nazwę nadano wyjątkowej herbacie wytwarzanej sezonowo w małych partiach na plantacji Hoshino seicha. To mieszanka liści wysokiej jakości herbaty sencha oraz tencha, z której powstają gyokuro i matcha. Herbatę tencha uprawia się w szczególny sposób - krzewy herbaciane na kilka tygodni przed zbiorami przykrywa się matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Ograniczenie działania promieni słonecznych na liście zwiększa ilości cennych dla zdrowia mikroelementów. Tak uprawiana herbata daje napar o łagodnym, wykwintnym smaku z delikatną nutą słodyczy. Haru honoka to harmonijne połączenie orzeźwiającego działania sencha i łagodzącego, relaksującego aromatu tencha. Wyszukany smak, wyraźnie wyczuwalne umami, soczystozielony kolor naparu i niezwykły aromat. Haru honoka to jak powiew wiosny w każdej czarce tej wyrafinowanej herbaty. Wyjątkowy, rzadko spotykany na rynku herbacianym rarytas - propozycja dla smakoszy i miłośników unikatowych herbat.

Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w Hoshino w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu, słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat.

Właściwości
Połączenie herbaty sencha i tencha daje herbatę o działaniu delikatnie pobudzającym, ale l-teanina zawarta w herbacie tencha powoduje, że jest to stan czujności umysłu przy jednoczesnym zrelaksowaniu. Herbata ta zawiera duże ilości antyoksydantów i aminokwasów o prozdrowotnym działaniu - podnoszą odporność organizmu, wspierają profilaktykę antynowotworową, poprawiają działanie mózgu, obniżają ciśnienie krwi, mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe.

Naczynia
Sencha przygotowywana jest w Japonii zazwyczaj w niedużych (ok. 300 - 450 ml) czajniczkach zwanych kyusu. Są to niewysokie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do sencha są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty.

Sposób parzenia
Przygotuj niewielki czajniczek, np. typu kyusu i małe czarki. Zagotuj wodę i wlewając ją do czarek ogrzej naczynia przez zaparzeniem herbaty. Wsyp 1 łyżeczkę herbaty na osobę do czajniczka i zalej przestudzoną wodą z czarek (ok. 70ºC). Po 0,5 min. potrząśnij lekko czajniczkiem i nalewaj herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz, najlepiej wodą o wyższej temperaturze przez ok. 1 min.

Waga: 80g

Data minimalnej trwałości: 2019.03.31

 

 

Oceń 
2018-04-27

Haru Honoka

Pyszna :)

Napisz swoją opinię!

Napisz opinię

Polecane produkty