Shincha Yamecha 100g
Shincha to w dosłownym tłumaczeniu "nowa herbata" - tak w Japonii nazywa się senchę z pierwszych wiosennych zbiorów. Jest bogata w katechinę, bardzo cenny dla zdrowia składnik zielonej herbaty.
- Hoshino seicha
- H48
- Dostawa do 3 dni roboczych
- W magazynie
- Zobacz koszty dostawy
Shincha to w dosłownym tłumaczeniu "nowa herbata" - tak w Japonii nazywa się senchę z pierwszych wiosennych zbiorów. Czekają na nią niecierpliwie wszyscy smakosze, ma ona bowiem wyjątkowy, świeży i orzeźwiający smak oraz bogaty aromat. Daje napar w soczystym kolorze zieleni wiosennych liści. W Japonii shincha to wyjątkowy rarytas, wiele herbaciarni już kilka miesięcy przed zbiorami organizuje zapisy na sprzedaż tej wyjątkowej herbaty. W tym roku po raz kolejny shincha dostępna jest także w Nagomi - przyleciała specjalnie dla Was z herbacianych ogrodów w słynącym z doskonałej herbaty rejonie Yame. Nasza shincha pochodzi ze zbiorów w maju 2022.
Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu.
Właściwości
Shincha jest bogata w katechinę, która powstaje w liściach herbaty pod wpływem działania promieni słonecznych. Katechina to bardzo cenny dla zdrowia składnik zielonej herbaty - obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru i cholesterolu, wspomaga profilaktykę antynowotworową, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Pomaga także regulować przemianę materii i gospodarkę tłuszczową organizmu. Dzięki temu herbata japońska shincha wspomaga odchudzanie. Shincha zawiera teinę, pobudza organizm do działania, co czyni ją zdrową alternatywą dla porannej kawy.
Naczynia
Shincha przygotowywana jest w Japonii zazwyczaj w niedużych (ok. 300 - 450 ml) czajniczkach zwanych kyusu. Są to niewysokie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do shincha są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty.
Sposób parzenia
Przygotuj niewielki czajniczek, np. typu kyusu i małe czarki. Zagotuj wodę i wlewając ją do czarek ogrzej naczynia przez zaparzeniem herbaty. Wsyp 1 łyżeczkę herbaty na osobę do czajniczka i zalej przestudzoną wodą z czarek (ok. 70ºC). Po 0,5 - 1 min. potrząśnij lekko czajniczkiem i nalewaj herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz, najlepiej wodą o wyższej temperaturze przez ok. 1 min.
Waga: 100g
Data minimalnej trwałości: 30.09.2025
KLIENCI KTÓRZY ZAKUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ
Polecane produkty
Shincha Premium Yamecha 50g
Herbata z pierwszych wiosennych zbiorów o wyjątkowej, bardzo wysokiej jakości. Starannie wyselekcjonowane liście dają napar o wykwintnym, bogatym smaku pełnym słono - słodkiego umami.
Shincha Meiryoku Isecha 80g
Ekskluzywna herbata sencha z pierwszych wiosennych zbiorów o wyjątkowo świeżym smaku i bogatym aromacie.
Shincha Isecha 100g
Shincha to w dosłownym tłumaczeniu "nowa herbata" - tak w Japonii nazywa się senchę z pierwszych wiosennych zbiorów. Wyjątkowy, świeży i orzeźwiający smak oraz bogaty aromat. Herbata z plantacji w rejonie Ise...
Shincha Yamecha 50g
Shincha to w dosłownym tłumaczeniu "nowa herbata" - tak w Japonii nazywa się senchę z pierwszych wiosennych zbiorów. Jest bogata w katechinę, bardzo cenny dla zdrowia składnik zielonej herbaty.