Herbata Sencha Isecha 100g
Najpopularniejszy w Japonii rodzaj herbaty o pięknym zielony kolorze i głębokim zdecydowanym smaku z charakterystyczną nutą goryczki.
- Marunaka seicha
- H05
- Dostawa do 3 dni roboczych
- ostatnia sztuka w magazynie
- Zobacz koszty dostawy
Sencha to najpopularniejszy w Japonii rodzaj herbaty. Liście zbierane są latem, następnie poddawane obróbce cieplnej i suszone. Napar ma piękny zielony kolor i głęboki, zdecydowany smak z charakterystyczną nutą goryczki, jeśli zaparzymy herbatę wystarczająco długo.
HERBATA UPRAWIANA JEST NA PLANTACJI, GDZIE NIE STOSUJE SIĘ CHEMICZNYCH NAWOZÓW ANI ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN.
Isecha to herbata japońska pochodząca z rejonu Ise (prefektura Mie), w środkowej części wyspy Honshu.
Właściwości
Sencha jest bogata w katechinę, która powstaje w liściach herbaty pod wpływem działania promieni słonecznych. Katechina to bardzo cenny dla zdrowia składnik zielonej herbaty - obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru i cholesterolu, wspomaga profilaktykę antynowotworową, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Pomaga także regulować przemianę materii i gospodarkę tłuszczową organizmu. Dzięki temu herbata sencha wspomaga odchudzanie. Sencha zawiera teinę, pobudza organizm do działania, co czyni ją zdrową alternatywą dla porannej kawy.
Naczynia
Sencha przygotowywana jest w Japonii zazwyczaj w niedużych (ok. 300 - 450 ml) czajniczkach zwanych kyusu. Są to niewysokie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do sencha są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty.
Sposób parzenia
Przygotuj niewielki czajniczek, np. typu kyusu i małe czarki. Zagotuj wodę i wlewając ją do czarek ogrzej naczynia przez zaparzeniem herbaty. Wsyp 1 łyżeczkę herbaty na osobę do czajniczka i zalej przestudzoną wodą z czarek (ok. 70-80ºC). Po 0,5 - 1 min. potrząśnij lekko czajniczkiem i nalewaj herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz, najlepiej wodą o wyższej temperaturze przez ok. 1 min.
Waga: 100g
Data minimalnej trwałości: 03.2026
KLIENCI KTÓRZY ZAKUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ
Polecane produkty
Japońska herbata Jokonacha Isecha 100g
Najwyższej jakości herbata konacha - czyli starte na proszek liście herbaty sencha dające naparowi głęboki, intensywny kolor i delikatny aromat.
Herbata Sencha Tsuyuhikari Yamecha 60g
Wyjątkowa herbata, której liście pochodzą z mniej popularnego kultywaru tsuyuhikari. Niecodzienna herbata na wyjątkowe okazje o niezwykłe mocno wyczuwalnym umami i szmaragdowozielonym kolorze.
Herbata Sencha Yamecha 500g
Najpopularniejszy w Japonii rodzaj herbaty. Doskonała herbata do picia codziennie, orzeźwia, pobudza do działania i oczyszcza organizm z toksyn. Duże ekonomiczne opakowanie.
Herbata Aracha Isecha 100g
Herbata z letniego zbioru o rześkim, soczystym, delikatnie goryczkowym smaku i aromacie świeżych liści.
Genmaicha sencha Isecha
Mieszanka herbacianych liści i prażonego ryżu o łagodnym, delikatnym smaku herbaty i specyficznym aromacie prażonego ryżu.
Arazukuri sencha Yamecha 200g
Najwyższej jakości sencha z pierwszego zbioru (ichibancha) poddana jedynie "prażeniu" aby zatrzymać proces fermentacji świeżych liści i nadać im zdecydowany aromat. Orzeźwiający smak i piękny, mocny aromat. Duże...
Herbata Sencha Yamecha 100g
Najpopularniejszy w Japonii rodzaj herbaty. Doskonała herbata do picia codziennie, orzeźwia, pobudza do działania i oczyszcza organizm z toksyn.
Herbata japońska Shirahime 50g
Wyjątkowa wysokogatunkowa sencha wytwarzana w bardzo małych ilościach w rejonie Yame. Aromatyczna a w smaku - pełna umami i delikatnej słodyczy.
Herbata Sencha Tokusen S 100g
Wyjątkowa autorska herbata o doskonale zbalansowanym smaku - harmonijnym zrównoważeniu delikatnej słodyczy umami z orzeźwiającymi akcentami.
Haru honoka Yamecha
Wyjątkowa herbata wytwarzana sezonowo w małych partiach na plantacji Hoshino seicha. To mieszanka liści wysokiej jakości herbaty sencha oraz tencha, z której powstają gyokuro i matcha. Propozycja dla smakoszy i...