Haru honoka Yamecha
Wyjątkowa herbata wytwarzana sezonowo w małych partiach na plantacji Hoshino seicha. To mieszanka liści wysokiej jakości herbaty sencha oraz tencha, z której powstają gyokuro i matcha. Propozycja dla smakoszy i miłośników unikatowych herbat.
- Hoshino seicha
- H54
- Produkt niedostępny
- Zobacz koszty dostawy
Haru honoka to po japońsku "odrobina wiosny". Taką nazwę nadano wyjątkowej herbacie wytwarzanej sezonowo w małych partiach na plantacji Hoshino seicha. To mieszanka liści wysokiej jakości herbaty sencha oraz tencha, z której powstają gyokuro i matcha. Herbatę tencha uprawia się w szczególny sposób - krzewy herbaciane na kilka tygodni przed zbiorami przykrywa się matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Ograniczenie działania promieni słonecznych na liście zwiększa ilości cennych dla zdrowia mikroelementów. Tak uprawiana herbata daje napar o łagodnym, wykwintnym smaku z delikatną nutą słodyczy. Haru honoka to harmonijne połączenie orzeźwiającego działania sencha i łagodzącego, relaksującego aromatu tencha. Wyszukany smak, wyraźnie wyczuwalne umami, soczystozielony kolor naparu i niezwykły aromat. Haru honoka to jak powiew wiosny w każdej czarce tej wyrafinowanej herbaty. Wyjątkowy, rzadko spotykany na rynku herbacianym rarytas - propozycja dla smakoszy i miłośników unikatowych herbat.
Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w Hoshino w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu, słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat.
Właściwości
Połączenie herbaty sencha i tencha daje herbatę o działaniu delikatnie pobudzającym, ale l-teanina zawarta w herbacie tencha powoduje, że jest to stan czujności umysłu przy jednoczesnym zrelaksowaniu. Herbata ta zawiera duże ilości antyoksydantów i aminokwasów o prozdrowotnym działaniu - podnoszą odporność organizmu, wspierają profilaktykę antynowotworową, poprawiają działanie mózgu, obniżają ciśnienie krwi, mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe.
Naczynia
Sencha przygotowywana jest w Japonii zazwyczaj w niedużych (ok. 300 - 450 ml) czajniczkach zwanych kyusu. Są to niewysokie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do sencha są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty.
Sposób parzenia
Przygotuj niewielki czajniczek, np. typu kyusu i małe czarki. Zagotuj wodę i wlewając ją do czarek ogrzej naczynia przez zaparzeniem herbaty. Wsyp 1 łyżeczkę herbaty na osobę do czajniczka i zalej przestudzoną wodą z czarek (ok. 70ºC). Po 0,5 min. potrząśnij lekko czajniczkiem i nalewaj herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz, najlepiej wodą o wyższej temperaturze przez ok. 1 min.
Waga: 80g
Data minimalnej trwałości: 30.04.2025
KLIENCI KTÓRZY ZAKUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ
Polecane produkty
Herbata Sencha Yamecha 500g
Najpopularniejszy w Japonii rodzaj herbaty. Doskonała herbata do picia codziennie, orzeźwia, pobudza do działania i oczyszcza organizm z toksyn. Duże ekonomiczne opakowanie.
Herbata Sencha Tokusen S 100g
Wyjątkowa autorska herbata o doskonale zbalansowanym smaku - harmonijnym zrównoważeniu delikatnej słodyczy umami z orzeźwiającymi akcentami.
Japońska herbata Jokonacha Isecha 100g
Najwyższej jakości herbata konacha - czyli starte na proszek liście herbaty sencha dające naparowi głęboki, intensywny kolor i delikatny aromat.
Herbata Aracha Isecha 100g
Herbata z letniego zbioru o rześkim, soczystym, delikatnie goryczkowym smaku i aromacie świeżych liści.
Herbata Sencha Yamecha 100g
Najpopularniejszy w Japonii rodzaj herbaty. Doskonała herbata do picia codziennie, orzeźwia, pobudza do działania i oczyszcza organizm z toksyn.
Genmaicha sencha Isecha
Mieszanka herbacianych liści i prażonego ryżu o łagodnym, delikatnym smaku herbaty i specyficznym aromacie prażonego ryżu.
Herbata Sencha Isecha 100g
Najpopularniejszy w Japonii rodzaj herbaty o pięknym zielony kolorze i głębokim zdecydowanym smaku z charakterystyczną nutą goryczki.
Herbata Sencha Tsuyuhikari Yamecha 60g
Wyjątkowa herbata, której liście pochodzą z mniej popularnego kultywaru tsuyuhikari. Niecodzienna herbata na wyjątkowe okazje o niezwykłe mocno wyczuwalnym umami i szmaragdowozielonym kolorze.
Arazukuri sencha Yamecha 200g
Najwyższej jakości sencha z pierwszego zbioru (ichibancha) poddana jedynie "prażeniu" aby zatrzymać proces fermentacji świeżych liści i nadać im zdecydowany aromat. Orzeźwiający smak i piękny, mocny aromat. Duże...
Herbata japońska Shirahime 50g
Wyjątkowa wysokogatunkowa sencha wytwarzana w bardzo małych ilościach w rejonie Yame. Aromatyczna a w smaku - pełna umami i delikatnej słodyczy.