Herbata Sencha Yamecha 100g
search
  • Herbata Sencha Yamecha 100g
  • Herbata Sencha Yamecha 100g
  • Herbata Sencha Yamecha 100g
  • Herbata Sencha Yamecha 100g
  • Herbata Sencha Yamecha 100g

    Najpopularniejszy w Japonii rodzaj herbaty. Doskonała herbata do picia codziennie, orzeźwia, pobudza do działania i oczyszcza organizm z toksyn.

    Więcej szczegółów arrow_drop_down

    CENA:
    46,00 zł w tym VAT

    favorite_border Do ulubionych

    Sencha to najpopularniejszy w Japonii rodzaj herbaty. Liście zbierane są latem, następnie poddawane obróbce cieplnej i suszone. Napar ma piękny zielony kolor i głęboki, zdecydowany smak. Liście są dosyć drobno pokruszone i skręcone - mają postać nieregularnych "igiełek". Jest to doskonała herbata do picia codziennie, orzeźwia, pobudza do działania i oczyszcza organizm z toksyn.

    Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w Hoshino w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu, słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat.

    Właściwości
    Sencha jest bogata w katechinę, która powstaje w liściach herbaty pod wpływem działania promieni słonecznych. Katechina to bardzo cenny dla zdrowia składnik zielonej herbaty - obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru i cholesterolu, wspomaga profilaktykę antynowotworową, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Pomaga także regulować przemianę materii i gospodarkę tłuszczową organizmu. Dzięki temu herbata japońska sencha wspomaga odchudzanie. Sencha zawiera teinę, pobudza organizm do działania, co czyni ją zdrową alternatywą dla porannej kawy.

    Naczynia
    Sencha przygotowywana jest w Japonii zazwyczaj w niedużych (ok. 300 - 450 ml) czajniczkach zwanych kyusu. Są to niewysokie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do sencha są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty.

    Sposób parzenia
    Przygotuj niewielki czajniczek, np. typu kyusu i małe czarki. Zagotuj wodę i wlewając ją do czarek ogrzej naczynia przez zaparzeniem herbaty. Wsyp 1 łyżeczkę herbaty na osobę do czajniczka i zalej przestudzoną wodą z czarek (ok. 70-80ºC). Po 0,5 - 1 min. potrząśnij lekko czajniczkiem i nalewaj herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz, najlepiej wodą o wyższej temperaturze przez ok. 1 min.

    Waga: 100g

    Data minimalnej trwałości: 31.01.2026

    Opinie

    Na razie nie dodano żadnej recenzji.

    Kategorie

    Moje ulubione produkty.

    Żadne ulubione produkty nie zostały jeszcze dodane.