Gyokuro Yamecha
search
  • Gyokuro Yamecha
  • Gyokuro Yamecha
  • Gyokuro Yamecha
  • Gyokuro Yamecha
  • Gyokuro Yamecha

    Najwykwintniejsza z japońskich herbat o delikatnym i zbalansowanym smaku pochodząca z plantacji w rejonie Fukuoki (Yame) słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat.

    Więcej szczegółów arrow_drop_down

    CENA:
    66,00 zł w tym VAT

    favorite_border Do ulubionych

    Gyokuro to najwykwintniejsza z japońskich herbat. Jej uprawa jest bardzo pracochłonna, ponieważ herbaciane krzewy na 20 dni przed zbiorami przykrywa się matami, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Katechina nadaje herbacie charakterystyczny goryczkowy posmak, gyokuro jest natomiast herbatą o smaku pełnym i dojrzałym, lecz jednocześnie delikatnym i zbalansowanym. Napar ma niezwykły kolor świeżej zieleni i wyjątkowy "morski" aromat. Liście herbaty gyokuro są bardzo drobne, przypominają cieniutkie igiełki.

    Yamecha to herbata japońska pochodząca z plantacji w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu.

    Właściwości
    Herbata gyokuro zawiera większe niż inne gatunki zielonej herbaty ilości witamin (zwłaszcza witaminę C i B2), potasu, magnezu, kwasu foliowego i innych mikroelementów. Dzięki temu wspomaga profilaktykę wielu chorób - m.in. obniża ciśnienie krwi, łagodzi skutki stresu, wzmacnia odporność organizmu.

    Herbata gyokuro oferowana w naszym sklepie pochodzi z plantacji w rejonie Fukuoki (Yame) słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat. Eleganckie, oryginalne opakowanie czyni ją doskonałym prezentem dla smakoszy i prawdziwych koneserów.

    Dlaczego gyokuro z plantacji Hoshino seicha jest wyjątkowa? Przeczytaj na naszym blogu.
     
    Naczynia
    Herbatę gyokuro Japończycy przyrządzają w specjalnych naczyniach. Zwykle są to wyjątkowo maleńkie czarki i imbryczki zwane hohin. Ponieważ gyokuro parzy się w stosunkowo niskiej temperaturze, czajniczki hobin pozbawione są uchwytu. Herbatę gyokuro można zaparzyć także w klasycznym czajniczku kyusu. Należy jednak wybrać czajniczek o jak najmniejszych rozmiarach (150 - 250 ml), ponieważ gyokuro to herbata służąca delektowaniu się jej wyrafinowanym smakiem i aromatem. Do przygotowania gyokuro używa się często także specjalnego naczynia do "ochłodzenia" wrzątku - tzw. yuzamashi. Wodę z czajnika nalewa się najpierw do yuzamashi a dopiero potem, po ochłodzeniu do odpowiedniej temperatury do czajniczka.

    Sposób parzenia
    Wodę po zagotowaniu należy przestudzić do temperatury ok. 50° - 60°C. W tym celu wrzątek można np. nalać do czarek a następnie z czarek do imbryka. W ten sposób ochładzając wodę nagrzewamy jednocześnie czarki, dzięki czemu nalana do nich herbata będzie miała właściwą temperaturę. Na 1 osobę do imbryka wsypujemy ok. 1,5 - 2 łyżeczki herbaty i zalewamy ok. 50 ml wody. Po ok. 1,5 - 2 min Twoja doskonała gyokuro jest gotowa - herbatę nalewamy do czarek po trochę do każdej czarki, kolejno po kilka "porcji" do każdej czarki żeby w każdej z nich herbata była tak samo esencjonalna.
    Te same liście można zaparzyć drugi raz, wodą o wyższej temperaturze i krócej niż za pierwszym razem.
    Dokładny sposób parzenia gyokuro opisaliśmy na blogu Nagomi.

    Waga: 50g

    Data minimalnej trwałości: 31.01.3026

     

    Opinie

    Na razie nie dodano żadnej recenzji.

    Kategorie

    Moje ulubione produkty.

    Żadne ulubione produkty nie zostały jeszcze dodane.