Tylko online

Gyokuro Yamecha

Hoshino seicha

H34

Nowy produkt

65,00 zł brutto

Termin realizacji: 24h

Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych

Zobacz koszty dostawy

Dodaj do listy życzeń

Produkt dostępny

Gyokuro to najwykwintniejsza z japońskich herbat. Jej uprawa jest bardzo pracochłonna, ponieważ herbaciane krzewy na 20 dni przed zbiorami przykrywa się matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Katechina nadaje herbacie charakterystyczny goryczkowy posmak, gyokuro jest natomiast herbatą o smaku pełnym i dojrzałym, lecz jednocześnie delikatnym i zbalansowanym. Napar ma niezwykły kolor świeżej zieleni i wyjątkowy "morski" aromat. Liście herbaty gyokuro są bardzo drobne, przypominają cieniutkie igiełki.

Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu.

Właściwości
Herbata gyokuro zawiera większe niż inne gatunki zielonej herbaty ilości witamin (zwłaszcza witaminę C i B2), potasu, magnezu, kwasu foliowego i innych mikroelementów. Dzięki temu wspomaga profilaktykę wielu chorób - m.in. obniża ciśnienie krwi, łagodzi skutki stresu, wzmacnia odporność organizmu.

Herbata gyokuro oferowana w naszym sklepie pochodzi z plantacji w rejonie Fukuoki (Yame) słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat. Eleganckie, oryginalne opakowanie czyni ją doskonałym prezentem dla smakoszy i prawdziwych koneserów.

Dlaczego gyokuro z plantacji Hoshino seicha jest wyjątkowa? Przeczytaj na naszym blogu.
 
Naczynia
Herbatę gyokuro Japończycy przyrządzają w specjalnych naczyniach. Zwykle są to wyjątkowo maleńkie czarki i imbryczki zwane hohin. Ponieważ gyokuro parzy się w stosunkowo niskiej temperaturze, czajniczki hobin pozbawione są uchwytu. Herbatę gyokuro można zaparzyć także w klasycznym czajniczku kyusu. Należy jednak wybrać czajniczek o jak najmniejszych rozmiarach (150 - 250 ml), ponieważ gyokuro to herbata służąca delektowaniu się jej wyrafinowanym smakiem i aromatem. Do przygotowania gyokuro używa się często także specjalnego naczynia do "ochłodzenia" wrzątku - tzw. yuzamashi. Wodę z czajnika nalewa się najpierw do yuzamashi a dopiero potem, po ochłodzeniu do odpowiedniej temperatury do czajniczka.

Sposób parzenia
Wodę po zagotowaniu należy przestudzić do temperatury ok. 50° - 60°C. W tym celu wrzątek można np. nalać do czarek a następnie z czarek do imbryka. W ten sposób ochładzając wodę nagrzewamy jednocześnie czarki, dzięki czemu nalana do nich herbata będzie miała właściwą temperaturę. Na 1 osobę do imbryka wsypujemy ok. 1,5 - 2 łyżeczki herbaty i zalewamy ok. 50 ml wody. Po ok. 1,5 - 2 min Twoja doskonała gyokuro jest gotowa - herbatę nalewamy do czarek po trochę do każdej czarki, kolejno po kilka "porcji" do każdej czarki żeby w każdej z nich herbata była tak samo esencjonalna.
Te same liście można zaparzyć drugi raz, wodą o wyższej temperaturze i krócej niż za pierwszym razem.
Dokładny sposób parzenia gyokuro opisaliśmy na blogu Nagomi.

Waga: 50g

Data minimalnej trwałości: 2020.06.30

 

Oceń 
2017-05-29

poezja

Trzeba skosztować

Napisz swoją opinię!

Napisz opinię

Polecane produkty