Tylko online

Gyokuro Yamecha

Hoshino seicha

H34

Nowy produkt

66,00 zł brutto

Termin realizacji: 24h

Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych

Zobacz koszty dostawy

Dodaj do listy życzeń

Produkt dostępny

Gyokuro to najwykwintniejsza z japońskich herbat. Jej uprawa jest bardzo pracochłonna, ponieważ herbaciane krzewy na 20 dni przed zbiorami przykrywa się matami, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Katechina nadaje herbacie charakterystyczny goryczkowy posmak, gyokuro jest natomiast herbatą o smaku pełnym i dojrzałym, lecz jednocześnie delikatnym i zbalansowanym. Napar ma niezwykły kolor świeżej zieleni i wyjątkowy "morski" aromat. Liście herbaty gyokuro są bardzo drobne, przypominają cieniutkie igiełki.

Yamecha to herbata japońska pochodząca z plantacji w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu.

Właściwości
Herbata gyokuro zawiera większe niż inne gatunki zielonej herbaty ilości witamin (zwłaszcza witaminę C i B2), potasu, magnezu, kwasu foliowego i innych mikroelementów. Dzięki temu wspomaga profilaktykę wielu chorób - m.in. obniża ciśnienie krwi, łagodzi skutki stresu, wzmacnia odporność organizmu.

Herbata gyokuro oferowana w naszym sklepie pochodzi z plantacji w rejonie Fukuoki (Yame) słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat. Eleganckie, oryginalne opakowanie czyni ją doskonałym prezentem dla smakoszy i prawdziwych koneserów.

Dlaczego gyokuro z plantacji Hoshino seicha jest wyjątkowa? Przeczytaj na naszym blogu.
 
Naczynia
Herbatę gyokuro Japończycy przyrządzają w specjalnych naczyniach. Zwykle są to wyjątkowo maleńkie czarki i imbryczki zwane hohin. Ponieważ gyokuro parzy się w stosunkowo niskiej temperaturze, czajniczki hobin pozbawione są uchwytu. Herbatę gyokuro można zaparzyć także w klasycznym czajniczku kyusu. Należy jednak wybrać czajniczek o jak najmniejszych rozmiarach (150 - 250 ml), ponieważ gyokuro to herbata służąca delektowaniu się jej wyrafinowanym smakiem i aromatem. Do przygotowania gyokuro używa się często także specjalnego naczynia do "ochłodzenia" wrzątku - tzw. yuzamashi. Wodę z czajnika nalewa się najpierw do yuzamashi a dopiero potem, po ochłodzeniu do odpowiedniej temperatury do czajniczka.

Sposób parzenia
Wodę po zagotowaniu należy przestudzić do temperatury ok. 50° - 60°C. W tym celu wrzątek można np. nalać do czarek a następnie z czarek do imbryka. W ten sposób ochładzając wodę nagrzewamy jednocześnie czarki, dzięki czemu nalana do nich herbata będzie miała właściwą temperaturę. Na 1 osobę do imbryka wsypujemy ok. 1,5 - 2 łyżeczki herbaty i zalewamy ok. 50 ml wody. Po ok. 1,5 - 2 min Twoja doskonała gyokuro jest gotowa - herbatę nalewamy do czarek po trochę do każdej czarki, kolejno po kilka "porcji" do każdej czarki żeby w każdej z nich herbata była tak samo esencjonalna.
Te same liście można zaparzyć drugi raz, wodą o wyższej temperaturze i krócej niż za pierwszym razem.
Dokładny sposób parzenia gyokuro opisaliśmy na blogu Nagomi.

Waga: 50g

Data minimalnej trwałości: 2025.09.30

 

Oceń 
2023-07-14

Wyśmienita herbata

Pyszna herbata o pięknym zielonym kolorze. Czuć smak umami, także czuje nuty karmelu i czekoladu. Pyszna!

Oceń 
2021-04-27

Delicja

W ekstrakcie 50 ml/4 g uwodzą wyczuwalne poziomki, białe róże i biały bez. Jednak optymalnie, jak dla mnie, wystarczająca proporja esencji to ok. 80 ml/4 g.
Typ herbaty "uzależniający" :)

Oceń 
2020-03-10

Powyżej oczekiwań!

Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Bardzo ładne liście, cudowny kolor naparu. Uzyskałem pięć smacznych parzeń przy proporcji 3g/100 ml wody. Wysokiej jakości gyokuro w rozsądnej cenie.

  • 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
Oceń 
2017-05-29

poezja

Trzeba skosztować

Napisz swoją opinię!

Napisz opinię

Gyokuro Yamecha

Gyokuro Yamecha

Polecane produkty