GALERIA JAPOŃSKA
Brak produktów
Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka
Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.
Tradycyjna czarka na herbatę matcha. Wykonana z japońskiej ceramiki w...
Tylko online
H34
Nowy produkt
66,00 zł brutto
Termin realizacji: 24h
Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych
|
Płatność przelewem |
payu.pl |
Płatność przy odbiorze |
Kurier DHL |
18 zł |
18 zł |
22 zł |
Kurier Inpost |
13 zł |
13 zł |
15 zł |
Paczkomat |
13 zł |
13 zł |
nie dotyczy |
Poczta Polska (pocztex 48h) |
15 zł |
15 zł |
18 zł |
Odbiór osobisty |
0 zł |
0 zł |
0 zł |
Zamówienie powyżej 300 zł Kurier DHL |
0 zł |
0 zł |
21 zł |
Zamówienie powyżej 300 zł Poczta Polska |
0 zł |
0 zł |
18 zł |
Zamówienie powyżej 300 zł Inpost |
0 zł |
0 zł |
15 zł |
Zamówienia na sumę większą niz 300 zł, płatne przelewem lub za pośrednictwem payu.pl, dostarczamy GRATIS. |
Gyokuro Yamecha
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Produkt dostępny
Uwaga: Ostatni egzemplarz w magazynie!
Data dostępności:
Gyokuro to najwykwintniejsza z japońskich herbat. Jej uprawa jest bardzo pracochłonna, ponieważ herbaciane krzewy na 20 dni przed zbiorami przykrywa się matami, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Katechina nadaje herbacie charakterystyczny goryczkowy posmak, gyokuro jest natomiast herbatą o smaku pełnym i dojrzałym, lecz jednocześnie delikatnym i zbalansowanym. Napar ma niezwykły kolor świeżej zieleni i wyjątkowy "morski" aromat. Liście herbaty gyokuro są bardzo drobne, przypominają cieniutkie igiełki.
Yamecha to herbata japońska pochodząca z plantacji w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu.
Właściwości
Herbata gyokuro zawiera większe niż inne gatunki zielonej herbaty ilości witamin (zwłaszcza witaminę C i B2), potasu, magnezu, kwasu foliowego i innych mikroelementów. Dzięki temu wspomaga profilaktykę wielu chorób - m.in. obniża ciśnienie krwi, łagodzi skutki stresu, wzmacnia odporność organizmu.
Herbata gyokuro oferowana w naszym sklepie pochodzi z plantacji w rejonie Fukuoki (Yame) słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat. Eleganckie, oryginalne opakowanie czyni ją doskonałym prezentem dla smakoszy i prawdziwych koneserów.
Dlaczego gyokuro z plantacji Hoshino seicha jest wyjątkowa? Przeczytaj na naszym blogu.
Naczynia
Herbatę gyokuro Japończycy przyrządzają w specjalnych naczyniach. Zwykle są to wyjątkowo maleńkie czarki i imbryczki zwane hohin. Ponieważ gyokuro parzy się w stosunkowo niskiej temperaturze, czajniczki hobin pozbawione są uchwytu. Herbatę gyokuro można zaparzyć także w klasycznym czajniczku kyusu. Należy jednak wybrać czajniczek o jak najmniejszych rozmiarach (150 - 250 ml), ponieważ gyokuro to herbata służąca delektowaniu się jej wyrafinowanym smakiem i aromatem. Do przygotowania gyokuro używa się często także specjalnego naczynia do "ochłodzenia" wrzątku - tzw. yuzamashi. Wodę z czajnika nalewa się najpierw do yuzamashi a dopiero potem, po ochłodzeniu do odpowiedniej temperatury do czajniczka.
Sposób parzenia
Wodę po zagotowaniu należy przestudzić do temperatury ok. 50° - 60°C. W tym celu wrzątek można np. nalać do czarek a następnie z czarek do imbryka. W ten sposób ochładzając wodę nagrzewamy jednocześnie czarki, dzięki czemu nalana do nich herbata będzie miała właściwą temperaturę. Na 1 osobę do imbryka wsypujemy ok. 1,5 - 2 łyżeczki herbaty i zalewamy ok. 50 ml wody. Po ok. 1,5 - 2 min Twoja doskonała gyokuro jest gotowa - herbatę nalewamy do czarek po trochę do każdej czarki, kolejno po kilka "porcji" do każdej czarki żeby w każdej z nich herbata była tak samo esencjonalna.
Te same liście można zaparzyć drugi raz, wodą o wyższej temperaturze i krócej niż za pierwszym razem.
Dokładny sposób parzenia gyokuro opisaliśmy na blogu Nagomi.
Waga: 50g
Data minimalnej trwałości: 2025.09.30
Gyokuro Yame Hoshino !
Naprawdę obłędne Gyokuro!!! Suche liście wyglądają prześlicznie i mają mój ulubiony odcień zielenii jaki lubię w suchych liściach herbaty (ciemny i jednocześnie żywy) mokre liście identycznie i pachną morskimi akcentami, Sam kolor naparu jest ładny i żywy zielony i w akcencie dość morksa. (Przypuszczam, że została w niej użyta odmiana Saemidori, co jest też charakterystyczne właśnie dla niej) Przy okazji ma długo utrzymujący się w ustach goryczkowy posmak i przede wszystkim dużo umami :) Naprawdę Super jest :)
Wyśmienita herbata
Pyszna herbata o pięknym zielonym kolorze. Czuć smak umami, także czuje nuty karmelu i czekoladu. Pyszna!
Delicja
W ekstrakcie 50 ml/4 g uwodzą wyczuwalne poziomki, białe róże i biały bez. Jednak optymalnie, jak dla mnie, wystarczająca proporja esencji to ok. 80 ml/4 g.
Typ herbaty "uzależniający" :)
Powyżej oczekiwań!
Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Bardzo ładne liście, cudowny kolor naparu. Uzyskałem pięć smacznych parzeń przy proporcji 3g/100 ml wody. Wysokiej jakości gyokuro w rozsądnej cenie.
poezja
Trzeba skosztować