GALERIA JAPOŃSKA
Brak produktów
Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka
Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.
Oryginalny zestaw talerzy dla dwóch osób wykonany z japońskiej ceramiki.
Tylko online
H34
Nowy produkt
66,00 zł brutto
Termin realizacji: 24h
Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych
|
Płatność przelewem |
payu.pl |
Płatność przy odbiorze |
Kurier DHL |
18 zł |
18 zł |
22 zł |
Kurier Inpost |
13 zł |
13 zł |
15 zł |
Paczkomat |
13 zł |
13 zł |
nie dotyczy |
Poczta Polska (pocztex 48h) |
15 zł |
15 zł |
18 zł |
Odbiór osobisty |
0 zł |
0 zł |
0 zł |
Zamówienie powyżej 300 zł Kurier DHL |
0 zł |
0 zł |
21 zł |
Zamówienie powyżej 300 zł Poczta Polska |
0 zł |
0 zł |
18 zł |
Zamówienie powyżej 300 zł Inpost |
0 zł |
0 zł |
15 zł |
Zamówienia na sumę większą niz 300 zł, płatne przelewem lub za pośrednictwem payu.pl, dostarczamy GRATIS. |
Gyokuro Yamecha
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Produkt dostępny
Uwaga: Ostatni egzemplarz w magazynie!
Data dostępności:
Gyokuro to najwykwintniejsza z japońskich herbat. Jej uprawa jest bardzo pracochłonna, ponieważ herbaciane krzewy na 20 dni przed zbiorami przykrywa się matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Katechina nadaje herbacie charakterystyczny goryczkowy posmak, gyokuro jest natomiast herbatą o smaku pełnym i dojrzałym, lecz jednocześnie delikatnym i zbalansowanym. Napar ma niezwykły kolor świeżej zieleni i wyjątkowy "morski" aromat. Liście herbaty gyokuro są bardzo drobne, przypominają cieniutkie igiełki.
Yamecha to herbata japońska pochodząca z plantacji w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu.
Właściwości
Herbata gyokuro zawiera większe niż inne gatunki zielonej herbaty ilości witamin (zwłaszcza witaminę C i B2), potasu, magnezu, kwasu foliowego i innych mikroelementów. Dzięki temu wspomaga profilaktykę wielu chorób - m.in. obniża ciśnienie krwi, łagodzi skutki stresu, wzmacnia odporność organizmu.
Herbata gyokuro oferowana w naszym sklepie pochodzi z plantacji w rejonie Fukuoki (Yame) słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat. Eleganckie, oryginalne opakowanie czyni ją doskonałym prezentem dla smakoszy i prawdziwych koneserów.
Dlaczego gyokuro z plantacji Hoshino seicha jest wyjątkowa? Przeczytaj na naszym blogu.
Naczynia
Herbatę gyokuro Japończycy przyrządzają w specjalnych naczyniach. Zwykle są to wyjątkowo maleńkie czarki i imbryczki zwane hohin. Ponieważ gyokuro parzy się w stosunkowo niskiej temperaturze, czajniczki hobin pozbawione są uchwytu. Herbatę gyokuro można zaparzyć także w klasycznym czajniczku kyusu. Należy jednak wybrać czajniczek o jak najmniejszych rozmiarach (150 - 250 ml), ponieważ gyokuro to herbata służąca delektowaniu się jej wyrafinowanym smakiem i aromatem. Do przygotowania gyokuro używa się często także specjalnego naczynia do "ochłodzenia" wrzątku - tzw. yuzamashi. Wodę z czajnika nalewa się najpierw do yuzamashi a dopiero potem, po ochłodzeniu do odpowiedniej temperatury do czajniczka.
Sposób parzenia
Wodę po zagotowaniu należy przestudzić do temperatury ok. 50° - 60°C. W tym celu wrzątek można np. nalać do czarek a następnie z czarek do imbryka. W ten sposób ochładzając wodę nagrzewamy jednocześnie czarki, dzięki czemu nalana do nich herbata będzie miała właściwą temperaturę. Na 1 osobę do imbryka wsypujemy ok. 1,5 - 2 łyżeczki herbaty i zalewamy ok. 50 ml wody. Po ok. 1,5 - 2 min Twoja doskonała gyokuro jest gotowa - herbatę nalewamy do czarek po trochę do każdej czarki, kolejno po kilka "porcji" do każdej czarki żeby w każdej z nich herbata była tak samo esencjonalna.
Te same liście można zaparzyć drugi raz, wodą o wyższej temperaturze i krócej niż za pierwszym razem.
Dokładny sposób parzenia gyokuro opisaliśmy na blogu Nagomi.
Waga: 50g
Data minimalnej trwałości: 2024.06.30
Delicja
W ekstrakcie 50 ml/4 g uwodzą wyczuwalne poziomki, białe róże i biały bez. Jednak optymalnie, jak dla mnie, wystarczająca proporja esencji to ok. 80 ml/4 g.
Typ herbaty "uzależniający" :)
Powyżej oczekiwań!
Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Bardzo ładne liście, cudowny kolor naparu. Uzyskałem pięć smacznych parzeń przy proporcji 3g/100 ml wody. Wysokiej jakości gyokuro w rozsądnej cenie.
poezja
Trzeba skosztować