Nowe produkty

Tylko online

Kabusecha Yamecha

Hoshino seicha

H62

Nowy produkt

66,00 z艂 brutto

Termin realizacji: 24h

Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych

Zobacz koszty dostawy

Dodaj do listy 偶ycze艅

Produkt dost臋pny

Kabusecha to ekskluzywna herbata, uprawiana podobnie jak najwykwintniejsza z japo艅skich herbat - gyokuro. Nazwa kabusecha pochodzi od czasownika - "kabuseru" - oznaczaj膮cego "przykrywanie", poniewa偶 krzewy herbaciane na dwa tygodnie przed zbiorami przykrywa si臋 matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroni膮c m艂ode li艣cie przed bezpo艣rednim dost臋pem promieni s艂onecznych. Dzi臋ki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijaj膮cych si臋 li艣ciach nie ulega przekszta艂ceniu w katechin臋, kt贸r膮 zawieraj膮 inne gatunki zielonej herbaty. Ograniczenie dzia艂ania promieni s艂onecznych na li艣cie zwi臋ksza ilo艣ci cennych dla zdrowia mikroelement贸w. Tak uprawiana herbata daje napar o 艂agodnym, wykwintnym smaku z delikatn膮 nut膮 s艂odyczy. Jest to "ekonomiczna" alternatywa dla herbaty gyokuro, o zbli偶onym smaku i w艂a艣ciwo艣ciach.

Yamecha to herbata pochodz膮ca z plantacji w Hoshino w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w p贸艂nocnej cz臋艣ci wyspy Kyushu, s艂yn膮cym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwy偶szej jako艣ci wysokogatunkowych herbat.


W艂a艣ciwo艣ci
Herbata kabusecha zawiera wi臋cej ni偶 inne gatunki zielonej herbaty l-teaniny, kt贸ra odpowiada za prawid艂ow膮 prac臋 m贸zgu, pozytywnie wp艂ywa na koncentracj臋 i czujno艣膰 umys艂u, jednocze艣nie redukuj膮c stres i napi臋cie organizmu. Herbata kabusecha zawiera te偶 wiele cennych mikroelement贸w - potas, magnez, kwasu foliowy. Dzi臋ki temu wspomaga profilaktyk臋 wielu chor贸b - m.in. obni偶a ci艣nienie krwi, 艂agodzi skutki stresu, wzmacnia odporno艣膰 organizmu.

Naczynia
Herbat臋 kabusecha Japo艅czycy przyrz膮dzaj膮 w specjalnych naczyniach. Zwykle s膮 to wyj膮tkowo male艅kie czarki i imbryczki zwane hohin. Poniewa偶 kabusech臋 parzy si臋 w stosunkowo niskiej temperaturze, czajniczki hohin pozbawione s膮 uchwytu. Herbat臋 kabusecha mo偶na zaparzy膰 tak偶e w klasycznym czajniczku kyusu. Nale偶y jednak wybra膰 czajniczek o jak najmniejszych rozmiarach (150 - 250 ml), poniewa偶 kabusecha to herbata s艂u偶膮ca delektowaniu si臋 jej wyrafinowanym smakiem i aromatem. Do przygotowania kabusecha u偶ywa si臋 cz臋sto tak偶e specjalnego naczynia do "och艂odzenia" wrz膮tku - tzw. yuzamashi. Wod臋 z czajnika nalewa si臋 najpierw do yuzamashi a dopiero potem, po och艂odzeniu do odpowiedniej temperatury do czajniczka.

Spos贸b parzenia
Wod臋 po zagotowaniu nale偶y przestudzi膰 do temperatury ok. 50掳 - 60掳C. W tym celu wrz膮tek mo偶na np. nala膰 do czarek a nast臋pnie z czarek do imbryka. W ten spos贸b och艂adzaj膮c wod臋 nagrzewamy jednocze艣nie czarki, dzi臋ki czemu nalana do nich herbata b臋dzie mia艂a w艂a艣ciw膮 temperatur臋. Na 1 osob臋 do imbryka wsypujemy ok. 1,5 - 2 艂y偶eczki herbaty i zalewamy ok. 50 ml wody. Po ok. 1,5 - 2 min Twoja doskona艂a kabusecha jest gotowa - herbat臋 nalewamy do czarek po troch臋 do ka偶dej czarki, kolejno po kilka "porcji" do ka偶dej czarki 偶eby w ka偶dej z nich herbata by艂a tak samo esencjonalna.
Te same li艣cie mo偶na zaparzy膰 drugi raz, wod膮 o wy偶szej temperaturze i kr贸cej ni偶 za pierwszym razem.
Kabusech臋 mo偶na parzy膰 tak jak herbat臋 gyokuro - dok艂adny spos贸b parzenia ilustrowany zdj臋ciami opisali艣my na blogu Nagomi.

Waga: 100g

Data minimalnej trwa艂o艣ci: 2024.06.30

Napisz opini臋

Polecane produkty