Nowe produkty

Kabusecha Yamecha

Hoshino seicha

H62

Nowy produkt

66,00 zł brutto

Termin realizacji: 24h

Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych

Zobacz koszty dostawy

Dodaj do listy życzeń

Produkt dost─Öpny

Kabusecha to ekskluzywna herbata, uprawiana podobnie jak najwykwintniejsza z japo┼äskich herbat - gyokuro. Nazwa kabusecha pochodzi od czasownika - "kabuseru" - oznaczaj─ůcego "przykrywanie", poniewa┼╝ krzewy herbaciane na dwa tygodnie przed zbiorami przykrywa si─Ö matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroni─ůc m┼éode li┼Ťcie przed bezpo┼Ťrednim dost─Öpem promieni s┼éonecznych. Dzi─Öki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijaj─ůcych si─Ö li┼Ťciach nie ulega przekszta┼éceniu w katechin─Ö, kt├│r─ů zawieraj─ů inne gatunki zielonej herbaty. Ograniczenie dzia┼éania promieni s┼éonecznych na li┼Ťcie zwi─Öksza ilo┼Ťci cennych dla zdrowia mikroelement├│w. Tak uprawiana herbata daje napar o ┼éagodnym, wykwintnym smaku z delikatn─ů nut─ů s┼éodyczy. Jest to "ekonomiczna" alternatywa dla herbaty gyokuro, o zbli┼╝onym smaku i w┼éa┼Ťciwo┼Ťciach.

Yamecha to herbata pochodz─ůca z plantacji w Hoshino w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w p├│┼énocnej cz─Ö┼Ťci wyspy Kyushu, s┼éyn─ůcym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwy┼╝szej jako┼Ťci wysokogatunkowych herbat.


W┼éa┼Ťciwo┼Ťci
Herbata kabusecha zawiera wi─Öcej ni┼╝ inne gatunki zielonej herbaty l-teaniny, kt├│ra odpowiada za prawid┼éow─ů prac─Ö m├│zgu, pozytywnie wp┼éywa na koncentracj─Ö i czujno┼Ť─ç umys┼éu, jednocze┼Ťnie redukuj─ůc stres i napi─Öcie organizmu. Herbata kabusecha zawiera te┼╝ wiele cennych mikroelement├│w - potas, magnez, kwasu foliowy. Dzi─Öki temu wspomaga profilaktyk─Ö wielu chor├│b - m.in. obni┼╝a ci┼Ťnienie krwi, ┼éagodzi skutki stresu, wzmacnia odporno┼Ť─ç organizmu.

Naczynia
Herbat─Ö kabusecha Japo┼äczycy przyrz─ůdzaj─ů w specjalnych naczyniach. Zwykle s─ů to wyj─ůtkowo male┼äkie czarki i imbryczki zwane hohin. Poniewa┼╝ kabusech─Ö parzy si─Ö w stosunkowo niskiej temperaturze, czajniczki hohin pozbawione s─ů uchwytu. Herbat─Ö kabusecha mo┼╝na zaparzy─ç tak┼╝e w klasycznym czajniczku kyusu. Nale┼╝y jednak wybra─ç czajniczek o jak najmniejszych rozmiarach (150 - 250 ml), poniewa┼╝ kabusecha to herbata s┼éu┼╝─ůca delektowaniu si─Ö jej wyrafinowanym smakiem i aromatem. Do przygotowania kabusecha u┼╝ywa si─Ö cz─Östo tak┼╝e specjalnego naczynia do "och┼éodzenia" wrz─ůtku - tzw. yuzamashi. Wod─Ö z czajnika nalewa si─Ö najpierw do yuzamashi a dopiero potem, po och┼éodzeniu do odpowiedniej temperatury do czajniczka.

Spos├│b parzenia
Wod─Ö po zagotowaniu nale┼╝y przestudzi─ç do temperatury ok. 50┬░ - 60┬░C. W tym celu wrz─ůtek mo┼╝na np. nala─ç do czarek a nast─Öpnie z czarek do imbryka. W ten spos├│b och┼éadzaj─ůc wod─Ö nagrzewamy jednocze┼Ťnie czarki, dzi─Öki czemu nalana do nich herbata b─Ödzie mia┼éa w┼éa┼Ťciw─ů temperatur─Ö. Na 1 osob─Ö do imbryka wsypujemy ok. 1,5 - 2 ┼éy┼╝eczki herbaty i zalewamy ok. 50 ml wody. Po ok. 1,5 - 2 min Twoja doskona┼éa kabusecha jest gotowa - herbat─Ö nalewamy do czarek po troch─Ö do ka┼╝dej czarki, kolejno po kilka "porcji" do ka┼╝dej czarki ┼╝eby w ka┼╝dej z nich herbata by┼éa tak samo esencjonalna.
Te same li┼Ťcie mo┼╝na zaparzy─ç drugi raz, wod─ů o wy┼╝szej temperaturze i kr├│cej ni┼╝ za pierwszym razem.
Kabusech─Ö mo┼╝na parzy─ç tak jak herbat─Ö gyokuro - dok┼éadny spos├│b parzenia ilustrowany zdj─Öciami opisali┼Ťmy na blogu Nagomi.

Waga: 100g

Data minimalnej trwa┼éo┼Ťci: 2025.02.28

 

 

Napisz opini─Ö

Kabusecha Yamecha

Kabusecha Yamecha

Polecane produkty