GALERIA JAPOŃSKA
Brak produktów
Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka
Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.
Duża ceramiczna czarka na herbatę sencha lub matcha. Świetnie sprawdzi...
Tylko online
H53
Nowy produkt
75,00 zł brutto
Termin realizacji: 24h
Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych
|
Płatność przelewem |
payu.pl |
Płatność przy odbiorze |
Kurier DHL |
18 zł |
18 zł |
22 zł |
Kurier Inpost |
13 zł |
13 zł |
15 zł |
Paczkomat |
13 zł |
13 zł |
nie dotyczy |
Poczta Polska (pocztex 48h) |
15 zł |
15 zł |
18 zł |
Odbiór osobisty |
0 zł |
0 zł |
0 zł |
Zamówienie powyżej 300 zł Kurier DHL |
0 zł |
0 zł |
21 zł |
Zamówienie powyżej 300 zł Poczta Polska |
0 zł |
0 zł |
18 zł |
Zamówienie powyżej 300 zł Inpost |
0 zł |
0 zł |
15 zł |
Zamówienia na sumę większą niz 300 zł, płatne przelewem lub za pośrednictwem payu.pl, dostarczamy GRATIS. |
Fukamushi Kabusecha Yamecha
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Produkt niedostępny
Uwaga: Ostatni egzemplarz w magazynie!
Data dostępności:
Kabusecha to ekskluzywna herbata, uprawiana podobnie jak najwykwintniejsza z japońskich herbat - gyokuro. Nazwa kabusecha pochodzi od czasownika - "kabuseru" - oznaczającego "przykrywanie", ponieważ krzewy herbaciane na dwa tygodnie przed zbiorami przykrywa się matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Ograniczenie działania promieni słonecznych na liście zwiększa ilości cennych dla zdrowia mikroelementów. Tak uprawiana herbata daje napar o łagodnym, wykwintnym smaku z delikatną nutą słodyczy. Dodatkowo fukamushi kabusecha jest herbatą poddaną dłuższemu niż zwykle działaniu pary wodnej, dzięki czemu jej smak i aromat jest wyjątkowo intensywny, pozbawiony goryczy i cierpkości, z wyczuwalnym słodkim posmakiem.
Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w Hoshino w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu, słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat.
Właściwości
Herbata kabusecha zawiera więcej niż inne gatunki zielonej herbaty l-teaniny, która odpowiada za prawidłową pracę mózgu, pozytywnie wpływa na koncentrację i czujność umysłu, jednocześnie redukując stres i napięcie organizmu. Herbata kabusecha zawiera też wiele cennych mikroelementów - potas, magnez, kwas foliowy. Dzięki temu wspomaga profilaktykę wielu chorób - m.in. obniża ciśnienie krwi, łagodzi skutki stresu, wzmacnia odporność organizmu.
Naczynia
Herbatę kabusecha Japończycy przyrządzają w specjalnych naczyniach. Zwykle są to wyjątkowo maleńkie czarki i imbryczki zwane hohin. Ponieważ kabusechę parzy się w stosunkowo niskiej temperaturze, czajniczki hohin pozbawione są uchwytu. Herbatę kabusecha można zaparzyć także w klasycznym czajniczku kyusu. Należy jednak wybrać czajniczek o jak najmniejszych rozmiarach (150 - 250 ml), ponieważ kabusecha to herbata służąca delektowaniu się jej wyrafinowanym smakiem i aromatem. Do przygotowania kabusecha używa się często także specjalnego naczynia do "ochłodzenia" wrzątku - tzw. yuzamashi. Wodę z czajnika nalewa się najpierw do yuzamashi a dopiero potem, po ochłodzeniu do odpowiedniej temperatury do czajniczka.
Sposób parzenia
Wodę po zagotowaniu należy przestudzić do temperatury ok. 50° - 60°C. W tym celu wrzątek można np. nalać do czarek a następnie z czarek do imbryka. W ten sposób ochładzając wodę nagrzewamy jednocześnie czarki, dzięki czemu nalana do nich herbata będzie miała właściwą temperaturę. Na 1 osobę do imbryka wsypujemy ok. 1 łyżeczki herbaty i zalewamy ok. 200 ml wody. Po ok. 0,5- 1 min Twoja doskonała kabusecha jest gotowa - herbatę nalewamy do czarek po trochę do każdej czarki, kolejno po kilka "porcji" do każdej czarki żeby w każdej z nich herbata była tak samo esencjonalna.
Te same liście można zaparzyć drugi raz, wodą o nieco wyższej temperaturze i krócej niż za pierwszym razem.
Wyjątkowy smak herbaty fukamushi kabusecha można wydobyć przygotowując ją w wersji mrożonej - tzn. zalewając na kilka godzin zimną wodą. Inny sposób to nalanie do czajniczka wody o temp. ok. 70 stopni i od razu wrzucenie do niego kilku kostek lodu - w ciągu ok. minuty otrzymamy letnią, orzeźwiającą herbatę o wykwintnym smaku z wyraźnym umami i nutą słodyczy.
Kabusechę można parzyć tak jak herbatę gyokuro - dokładny sposób parzenia ilustrowany zdjęciami opisaliśmy na blogu Nagomi.
Waga: 100g
Data minimalnej trwałości: 2025.09.30
wyśmienita
Podobnie wyśmienitą jak Fukamushi Sencha
Wspaniała
Bardzo dobra herbata o delikatnym, lekko słodkim smaku.
Polecam!!!