Shincha Isecha 100g
search
  • Shincha Isecha 100g
  • Shincha Isecha 100g
  • Shincha Isecha 100g
  • Shincha Isecha 100g

    Shincha to w dosłownym tłumaczeniu "nowa herbata" - tak w Japonii nazywa się senchę z pierwszych wiosennych zbiorów. Wyjątkowy, świeży i orzeźwiający smak oraz bogaty aromat. Herbata z plantacji w rejonie Ise (prefektura Mie), w środkowej części wyspy Honshu.

    Więcej szczegółów arrow_drop_down

    CENA:
    72,00 zł w tym VAT

    favorite_border Do ulubionych

    Shincha to w dosłownym tłumaczeniu "nowa herbata" - tak w Japonii nazywa się senchę z pierwszych wiosennych zbiorów. Czekają na nią niecierpliwie wszyscy smakosze, ma ona bowiem wyjątkowy, świeży i orzeźwiający smak oraz bogaty aromat. Daje napar w soczystym kolorze zieleni wiosennych liści. W Japonii shincha to wyjątkowy rarytas, wiele herbaciarni już kilka miesięcy przed zbiorami organizuje zapisy na sprzedaż tej wyjątkowej herbaty. W tym roku po raz kolejny oferujemy wyjątkową,  shinchę z plantacji w Ise, zbieraną w pierwszych dniach maja. Liście w postaci długich igieł w szmaragdowozielonym kolorze, napar z wyczuwalną nutą umami - bardzo wysokiej jakości herbata wytworzona z wielką starannością. Na plantacji w Ise nadano jej nazwę "ichigo ichie" - termin używany w praktyce drogi herbaty oznaczający, że to zdarzenie, to spotkanie dzieje się tylko teraz i więcej się nie powtórzy - warto delektować się tą wyjątkową chwilą tu i teraz przy doskonałej herbacie :)

    Isecha to herbata pochodząca z rejonu Ise (prefektura Mie), w środkowej części wyspy Honshu.


    Właściwości
    Shincha jest bogata w katechinę, która powstaje w liściach herbaty pod wpływem działania promieni słonecznych. Katechina to bardzo cenny dla zdrowia składnik zielonej herbaty - obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru i cholesterolu, wspomaga profilaktykę antynowotworową, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Pomaga także regulować przemianę materii i gospodarkę tłuszczową organizmu. Dzięki temu herbata shincha wspomaga odchudzanie. Shincha zawiera teinę, pobudza organizm do działania, co czyni ją zdrową alternatywą dla porannej kawy.

    Naczynia
    Shincha przygotowywana jest w Japonii zazwyczaj w niedużych (ok. 300 - 450 ml) czajniczkach zwanych kyusu. Są to niewysokie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do shincha są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty.

    Sposób parzenia
    Przygotuj niewielki czajniczek, np. typu kyusu i małe czarki. Zagotuj wodę i wlewając ją do czarek ogrzej naczynia przez zaparzeniem herbaty. Wsyp 1 łyżeczkę herbaty na osobę do czajniczka i zalej przestudzoną wodą z czarek (ok. 70ºC). Po 0,5 - 1 min. potrząśnij lekko czajniczkiem i nalewaj herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz, najlepiej wodą o wyższej temperaturze przez ok. 1 min.

    Waga: 100g

    Data minimalnej trwałości: 07.2026

    Opinie

    Na razie nie dodano żadnej recenzji.

    Kategorie

    Moje ulubione produkty.

    Żadne ulubione produkty nie zostały jeszcze dodane.