Tylko online

Shincha Isecha

Marunaka seicha

H58

Nowy produkt

60,00 zł brutto

75,00 zł brutto

-15,00 zł

Termin realizacji: 24h

Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych

Zobacz koszty dostawy

Dodaj do listy życzeń

Produkt dostępny

Shincha to w dosłownym tłumaczeniu "nowa herbata" - tak w Japonii nazywa się senchę z pierwszych wiosennych zbiorów. Czekają na nią niecierpliwie wszyscy smakosze, ma ona bowiem wyjątkowy, świeży i orzeźwiający smak oraz bogaty aromat. Daje napar w soczystym kolorze zieleni wiosennych liści. W Japonii shincha to wyjątkowy rarytas, wiele herbaciarni już kilka miesięcy przed zbiorami organizuje zapisy na sprzedaż tej wyjątkowej herbaty. W tym roku po raz pierwszy oferujemy wyjątkową, ręcznie zbieraną shinchę z plantacji w Ise. Liście w postaci długich igieł w szmaragdowozielonym kolorze, napar z wyczuwalną nutą umami - bardzo wysokiej jakości herbata wytworzona z wielką starannością. Na plantacji w Ise nadano jej nazwę "ichigo ichie" - termin używany w praktyce drogi herbaty oznaczający, że to zdarzenie, to spotkanie dzieje się tylko teraz i więcej się nie powtórzy - warto delektować się tą wyjątkową chwilą tu i teraz przy doskonałej herbacie :)

Isecha to herbata pochodząca z rejonu Ise (prefektura Mie), w środkowej części wyspy Honshu.


Właściwości
Shincha jest bogata w katechinę, która powstaje w liściach herbaty pod wpływem działania promieni słonecznych. Katechina to bardzo cenny dla zdrowia składnik zielonej herbaty - obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru i cholesterolu, wspomaga profilaktykę antynowotworową, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Pomaga także regulować przemianę materii i gospodarkę tłuszczową organizmu. Dzięki temu herbata shincha wspomaga odchudzanie. Shincha zawiera teinę, pobudza organizm do działania, co czyni ją zdrową alternatywą dla porannej kawy.

Naczynia
Shincha przygotowywana jest w Japonii zazwyczaj w niedużych (ok. 300 - 450 ml) czajniczkach zwanych kyusu. Są to niewysokie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do shincha są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty.

Sposób parzenia
Przygotuj niewielki czajniczek, np. typu kyusu i małe czarki. Zagotuj wodę i wlewając ją do czarek ogrzej naczynia przez zaparzeniem herbaty. Wsyp 1 łyżeczkę herbaty na osobę do czajniczka i zalej przestudzoną wodą z czarek (ok. 70ºC). Po 0,5 - 1 min. potrząśnij lekko czajniczkiem i nalewaj herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz, najlepiej wodą o wyższej temperaturze przez ok. 1 min.

Waga: 100g

Data minimalnej trwałości: 05.2019

Napisz opinię

Polecane produkty