Nowe produkty

Herbata Matcha Standardowa 20g Yamecha

Hoshino seicha

H36

Nowy produkt

44,00 zł brutto

Termin realizacji: 24h

Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych

Zobacz koszty dostawy

Dodaj do listy życzeń

Produkt dostępny

Herbata Matcha Standardowa Yamecha to wysokiej jakości herbata matcha pochodząca z rejonu Yame  w prefekturze Fukuoka na wyspie Kyushu. Ten region Japonii słynie z produkcji wysokogatunkowej zielonej herbaty.

Liście herbaty Standardowej Yamecha pochodzą z pierwszych wiosennych zbiorów.

Jest to herbata jakości ceremonialnej, przeznaczona do przygotowania klasycznej herbaty usucha - naparu w soczystozielonym kolorze z apetyczną pianką. Może też być doskonałym dodatkiem do deserów, koktajli, wypieków. Nada im pięknego zielonego koloru, charakterystycznego smaku i wzbogaci dania o wiele cennych dla zdrowia składników.

Herbata Matcha Standardowa charakteryzuje się żywym zielonym kolorem, aromatem gorzkiej czekolady z orzechowymi nutami. W smaku wyczuwalna jest delikatna goryczka, nuty zbożowe i warzywne. 

To świetna herbata matcha na co dzień zarówno do przygotowania jej w wersji tradycyjnej jak i latte - z mlekiem krowim, owsianym, sojowym czy migdałowym.

Opakowanie - estetyczna torebka z zamknięciem strunowym.

Herbata matcha jest mielona na nasze zamówienie, tuż przed wysyłką i konfekcjonowana bezpośrednio u producenta, co gwarantuje jej świeżość i najlepsze walory smakowe i aromatyczne. 

Właściwości
Herbata matcha to doskonały przykład tzw. superfood - jest bogatym źródłem cennych dla zdrowia składników - przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.

  • l-teanina i kofeina - połączenie tych dwóch składników daje doskonały efekt - poprawia koncentrację i zdolności poznawcze jednocześnie redukując stres, dając uczucie odprężenia i poprawę nastroju
  • katechiny - silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwwirusowe  
  • chlorofil -  działanie przeciwzapalne i oczyszczające
  • polifenole - obniżają poziom cukru i ciśnienie krwi, poprawiają metabolizm, działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie
  • witamina C, witaminy z grupy B, witamina A i E
  • minerały - mangan, wapń, potas, magnez



Naczynia i utensylia
Herbatę matcha przygotowuje się w specjalnie przeznaczonych do tego dużych, szerokich czarkach przypominających niewielkie miseczki. Są to tzw. matchawan, dostępne w wielu wzorach w naszej galerii. Herbatę "ubija się" specjalnym bambusowym pędzlem - trzepaczką (chasen), który wprowadza do naparu drobinki powietrza dzięki czemu na powierzchni powstaje charakterystyczna szmaragdowa pianka. Herbatę matcha wsypuje się do czarki specjalną bambusową łyżeczką chashaku. Podczas ceremonii herbacianej używa się także wielu innych specjalistycznych utensyliów, m.in. pojemniczków z laki zwanych chaire lub natsume.

Sposób parzenia
Do czarki matchawan nalej odrobinę wrzątku, ogrzej czarkę, a następnie pędzel chasen zanurzając go w gorącej wodzie. Dzięki temu chasen stanie się bardziej miękki i elastyczny, a w ogrzanej czarce matcha nie straci szybko właściwej temperatury. Wylej wodę, a następnie do czarki matchawan wsyp ok. 0,5 łyżeczki (2 porcje łyżeczki chashaku) proszku herbacianego matcha, najlepiej przesiewając herbatę przez drobne sitko żeby pozbyć się wszelkich grudek. Wlej ok. 100 ml wody o temperaturze ok. 70°C, a następnie "ubij" napar trzepaczką chasen. Herbatę należy "ubijać" zdecydowanymi ruchami nadgarstka, poruszając trzepaczką także w górę i w dół. Po 10-15 sekundach na Twojej matcha pojawi się piękna pianka - herbata gotowa.
Dokładny opis przygotowania matcha ze zdjęciami znajdziesz na naszej stronie w zakładce "Matcha dla początkujących".

Herbatę matcha należy przechowywać w lodówce.

Waga: 20g

Data minimalnej trwałości: 2025.09.30

Napisz opinię

Herbata Matcha Standardowa 20g Yamecha

Herbata Matcha Standardowa 20g Yamecha

Polecane produkty