



Herbata Hime Houjicha Yamecha 50g
Herbata ze starannie wyselekcjonowanych listków i łodyżek powstających w procesie wytwarzania herbaty sencha. Zawiera mniej teiny niż inne zielone herbaty przez co świetnie nadaje się na popołudniową herbatkę - delikatną, orzeźwiającą, o pięknym aromacie i miodowym kolorze naparu.
- Hoshino seicha
- H69
- Produkt niedostępny
- Zobacz koszty dostawy
Hime Houjicha to herbata złożona ze starannie wyselekcjonowanych listków i łodyżek powstających w procesie wytwarzania herbaty sencha. Delikatnie uprażone nabierają złocisto - brązowego koloru i kwiatowego aromatu. Herbata hime houjicha zawiera mniej teiny niż inne zielone herbaty, świetnie nadaje się na popołudniową herbatkę - delikatną, orzeźwiającą, o pięknym aromacie i miodowym kolorze naparu.
Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w Hoshino w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu, słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat.
Właściwości
Hojicha zawiera bardzo małe ilości teiny, dlatego może być pita przez dzieci i tuż przed snem. Katechina zawarta w tej herbacie ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie - obniża ciśnienie, pomaga regulować poziom cholesterolu i cukrów w organizmie. Zawarte w herbacie hojicha składniki regulują gospodarkę tłuszczową organizmu dzięki czemu jest ona doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety. Hojicha polecana jest do picia po zjedzeniu ciężkostrawnych, tłustych potraw.
Naczynia
Do hime hojicha sprawdzą się naczynia używane do herbaty sencha - nieduże (ok. 300 - 450 ml) czajniczkach zwanych kyusu. Są to niewysokie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do sencha są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się pięknym kolorem herbaty.
Sposób parzenia
Przygotuj niewielki czajniczek, np. typu kyusu i małe czarki. Zagotuj wodę i wlewając ją do czarek ogrzej naczynia przez zaparzeniem herbaty. Wsyp 1 łyżeczkę herbaty na osobę do czajniczka i zalej przestudzoną wodą z czarek (ok. 90ºC). Po 0,5 - 1 min. potrząśnij lekko czajniczkiem i nalewaj herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi i trzeci raz raz przez ok. 1 min.
Waga: 50g
Data minimalnej trwałości: 31.01.2026
KLIENCI KTÓRZY ZAKUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ
Polecane produkty
Hojicha Isecha 100g
Herbata z późnego, jesiennego zbioru, prażona na mocnym ogniu, o brązowych liściach i intensywnym, orzeźwiającym aromacie.
Hojicha Yamecha
Herbata z późnego, jesiennego zbioru, prażona na mocnym ogniu, przez co jej liście nabierają brązowego koloru. Ma specyficzny, słodkawy i lekko orzechowy smak, niepodobny do innych herbat zielonych.
Hojicha Isecha 500g
Herbata z późnego, jesiennego zbioru, prażona na mocnym ogniu, o brązowych liściach i intensywnym, orzeźwiającym aromacie. Duże ekonomiczne opakowanie.