Hojicha Yamecha
Herbata z późnego, jesiennego zbioru, prażona na mocnym ogniu, przez co jej liście nabierają brązowego koloru. Ma specyficzny, słodkawy i lekko orzechowy smak, niepodobny do innych herbat zielonych.
- Hoshino seicha
- H65
- Produkt niedostępny
- Zobacz koszty dostawy
Hojicha to herbata z późnego, jesiennego zbioru, prażona na mocnym ogniu, przez co jej liście nabierają brązowego koloru. Napar charakteryzuje się głęboką, brązową barwą i intensywnym, orzeźwiającym aromatem. Hojicha ma tez bardzo specyficzny, słodkawy i lekko orzechowy smak, niepodobny do innych herbat zielonych. Dlatego piją ją chętnie także osoby, które nie lubią tradycyjnej zielonej herbaty. Hojicha Yamecha składa się w dużej części z prażonych łodyżek krzewów herbacianych.
Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w Hoshino w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu, słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat.
Właściwości
Hojicha zawiera bardzo małe ilości teiny, dlatego może być pita przez dzieci i tuż przed snem. Katechina zawarta w tej herbacie ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie - obniża ciśnienie, pomaga regulować poziom cholesterolu i cukrów w organizmie. Zawarte w herbacie hojicha składniki regulują gospodarkę tłuszczową organizmu dzięki czemu jest ona doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety. Hojicha polecana jest do picia po zjedzeniu ciężkostrawnych, tłustych potraw.
Naczynia
Hojicha to codzienna herbata, którą Japończycy parzą w stosunkowo dużych imbrykach (ok. 500 - 700 ml), zwanych dobin (z bambusowym lub drewnianym uchwytem na górze czajniczka). Hojichę podaje się zwykle w wysokich czarkach kształtem zbliżonych do kubeczków bez ucha, zwanych yunomi.
Sposób parzenia
Do imbryka wsyp herbatę – ok. 1,5 łyżeczki na osobę. Zagotuj wodę i po chwili zalej nią liście herbaty (optymalna temperatura wody to ok. 90 - 100ºC). Po ok. 0,5 min. nalej herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz – smak i aromat herbaty będzie mniej intensywny, ale podczas drugiego parzenia do naparu uwalnia się najwięcej cennych dla zdrowia mikroelementów.
Waga: 100g
Data minimalnej trwałości: 31.05.2025
KLIENCI KTÓRZY ZAKUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ
Polecane produkty
Herbata Hime Houjicha Yamecha 50g
Herbata ze starannie wyselekcjonowanych listków i łodyżek powstających w procesie wytwarzania herbaty sencha. Zawiera mniej teiny niż inne zielone herbaty przez co świetnie nadaje się na popołudniową herbatkę -...
Hojicha Isecha 100g
Herbata z późnego, jesiennego zbioru, prażona na mocnym ogniu, o brązowych liściach i intensywnym, orzeźwiającym aromacie.
Hojicha Isecha 500g
Herbata z późnego, jesiennego zbioru, prażona na mocnym ogniu, o brązowych liściach i intensywnym, orzeźwiającym aromacie. Duże ekonomiczne opakowanie.