GALERIA JAPOŃSKA
Brak produktów
Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka
Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.
Tradycyjna czarka na herbatę matcha. Wykonana z japońskiej ceramiki w...
Tylko online
H65
Nowy produkt
40,00 zł brutto
Termin realizacji: 24h
Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych
|
Płatność przelewem |
payu.pl |
Płatność przy odbiorze |
Kurier DHL |
18 zł |
18 zł |
22 zł |
Kurier Inpost |
13 zł |
13 zł |
15 zł |
Paczkomat |
13 zł |
13 zł |
nie dotyczy |
Poczta Polska (pocztex 48h) |
15 zł |
15 zł |
18 zł |
Odbiór osobisty |
0 zł |
0 zł |
0 zł |
Zamówienie powyżej 300 zł Kurier DHL |
0 zł |
0 zł |
21 zł |
Zamówienie powyżej 300 zł Poczta Polska |
0 zł |
0 zł |
18 zł |
Zamówienie powyżej 300 zł Inpost |
0 zł |
0 zł |
15 zł |
Zamówienia na sumę większą niz 300 zł, płatne przelewem lub za pośrednictwem payu.pl, dostarczamy GRATIS. |
Hojicha Yamecha
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Produkt dostępny
Uwaga: Ostatni egzemplarz w magazynie!
Data dostępności:
Hojicha to herbata z późnego, jesiennego zbioru, prażona na mocnym ogniu, przez co jej liście nabierają brązowego koloru. Napar charakteryzuje się głęboką, brązową barwą i intensywnym, orzeźwiającym aromatem. Hojicha ma tez bardzo specyficzny, słodkawy i lekko orzechowy smak, niepodobny do innych herbat zielonych. Dlatego piją ją chętnie także osoby, które nie lubią tradycyjnej zielonej herbaty. Hojicha Yamecha składa się w dużej części z prażonych łodyżek krzewów herbacianych.
Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w Hoshino w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu, słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat.
Właściwości
Hojicha zawiera bardzo małe ilości teiny, dlatego może być pita przez dzieci i tuż przed snem. Katechina zawarta w tej herbacie ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie - obniża ciśnienie, pomaga regulować poziom cholesterolu i cukrów w organizmie. Zawarte w herbacie hojicha składniki regulują gospodarkę tłuszczową organizmu dzięki czemu jest ona doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety. Hojicha polecana jest do picia po zjedzeniu ciężkostrawnych, tłustych potraw.
Naczynia
Hojicha to codzienna herbata, którą Japończycy parzą w stosunkowo dużych imbrykach (ok. 500 - 700 ml), zwanych dobin (z bambusowym lub drewnianym uchwytem na górze czajniczka). Hojichę podaje się zwykle w wysokich czarkach kształtem zbliżonych do kubeczków bez ucha, zwanych yunomi.
Sposób parzenia
Do imbryka wsyp herbatę – ok. 1,5 łyżeczki na osobę. Zagotuj wodę i po chwili zalej nią liście herbaty (optymalna temperatura wody to ok. 90 - 100ºC). Po ok. 0,5 min. nalej herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz – smak i aromat herbaty będzie mniej intensywny, ale podczas drugiego parzenia do naparu uwalnia się najwięcej cennych dla zdrowia mikroelementów.
Waga: 100g
Data minimalnej trwałości: 2025.05.31
Hojicha Yamecha
Polecam w 100% zwłaszcza na zimowe wieczory !!!