Tylko online

Matchairi genmaicha Yamecha

Hoshino seicha

H35

Nowy produkt

25,00 zł brutto

Termin realizacji: 24h

Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych

Zobacz koszty dostawy

Dodaj do listy życzeń

Produkt dostępny

Matchairi genmaicha składa się z liści zielonej herbaty, ziarenek prażonego ryżu i sproszkowanej zielonej herbaty matcha. Takie zestawienie sprawia, że podczas pierwszego parzenia herbata ta daje napar o intensywnym soczystozielonym kolorze, smaku i aromacie. Drobinki sproszkowanej herbaty matcha nadają herbacie charakteru zawiesiny o głębokim, esencjonalnym smaku. Podczas drugiego parzenia możesz delektować się wyjątkowym aromatem prażonego ryżu i delikatnym, orzeźwiającym smakiem.

Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu.

Właściwości
Matchairi genmaicha składa się z liści herbaty bancha, które zawierają stosunkowo mało teiny, są natomiast bogate w taninę - garbnik o działaniu antynowotworowym, oczyszczającym i wzmacniającym organizm. Zarówno bancha jak i drobinki herbaty matcha, która jest składnikiem tej mieszanki, zawierają duże ilości błonnika oraz witaminę C.
Doskonała także na zimno - sprawdź jak przygotować mrożoną herbatę.

Naczynia
Matchairi genmaicha to codzienna herbata, którą Japończycy parzą w stosunkowo dużych imbrykach (ok. 500 - 700 ml), zwanych dobin (z bambusowym lub drewnianym uchwytem na górze czajniczka). Matchairi genmaichę podaje się zwykle w wysokich czarkach kształtem zbliżonych do kubeczków bez ucha, zwanych yunomi.

Sposób parzenia
Do imbryka wsyp herbatę – ok. 1,5 łyżeczki na osobę. Zagotuj wodę i po chwili zalej nią liście herbaty (optymalna temperatura wody to ok. 90ºC). Po ok. 0,5 min. nalej herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz – smak i aromat herbaty będzie mniej intensywny, ale podczas drugiego parzenia do naparu uwalnia się najwięcej cennych dla zdrowia mikroelementów.

Waga: 100g

Data minimalnej trwałości: 2020.12.31

Napisz opinię

Polecane produkty