


Bancha Isecha 500g
Codzienna herbata z późnego, jesiennego zbioru o dużych liściach. Duże ekonomiczne opakowanie.
- Marunaka seicha
- H27
- Dostawa do 3 dni roboczych
- W magazynie
- Zobacz koszty dostawy
Bancha to herbata z późnego, jesiennego zbioru. Składa się z dużych, twardych liści i łodyg krzewu herbacianego. Charakteryzuje się naparem o jasnym kolorze i łagodnym, ale orzeźwiającym, świeżym smaku.
HERBATA UPRAWIANA JEST NA PLANTACJI, GDZIE NIE STOSUJE SIĘ CHEMICZNYCH NAWOZÓW ANI ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN.
DUŻE EKONOMICZNE OPAKOWANIE 500G.
Isecha to herbata pochodząca z rejonu Ise (prefektura Mie), w środkowej części wyspy Honshu.
Właściwości
Bancha zawiera stosunkowo mało teiny, która ma działanie pobudzające, dlatego herbata ta może być pita w dowolnych ilościach nawet przed snem. W liściach herbaty bancha znajduje się natomiast dużo taniny - garbnika o działaniu antynowotworowym, oczyszczającym i wzmacniającym organizm. Bancha jest także bardzo bogata w błonnik oraz witaminę C.
Doskonała także na zimno - sprawdź jak przygotować mrożoną banchę.
Naczynia
Bancha to codzienna herbata, którą Japończycy parzą w stosunkowo dużych imbrykach (ok. 500 - 700 ml), zwanych dobin (z bambusowym lub drewnianym uchwytem na górze czajniczka). Banchę podaje się zwykle w wysokich czarkach kształtem zbliżonych do kubeczków bez ucha, zwanych yunomi.
Sposób parzenia
Do imbryka wsyp herbatę – ok. 1,5 łyżeczki na osobę. Zagotuj wodę i po chwili zalej nią liście herbaty (optymalna temperatura wody to ok. 90 - 100ºC). Po ok. 0,5 min. nalej herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz – smak i aromat herbaty będzie mniej intensywny, ale podczas drugiego parzenia do naparu uwalnia się najwięcej cennych dla zdrowia mikroelementów.
Waga: 500g
Data minimalnej trwałości: 02.2027
KLIENCI KTÓRZY ZAKUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ