GALERIA JAPOŃSKA
Brak produktów
Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka
Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.
Ręcznie wykonana i zdobiona czarka na herbatę z cenionej pracowni w...
Przeciętny Polak zapytany o potrawy kuchni japońskiej wymieni oczywiście sushi… i zwykle to wszystko. Niektóre osoby słyszały jeszcze coś o sashimi i potrawie tempura. Oczywiście nie mamy nic przeciwko sushi, które jest sztandarowym daniem japońskim znanym w każdym chyba zakątku świata, ale na naszej stronie chcielibyśmy zachęcić Was do poznania nie tak bardzo okrzyczanych potraw, jakie w japońskich domach jadane są dużo częściej niż sushi, na które zwykle chodzi się do restauracji.
Do przygotowania większości japońskich potraw będziesz potrzebować kilka podstawowych składników, na bazie których powstają zupy, sosy i dressingi. Postaram się wymienić najważniejsze z nich: Bulion dashi – powstaje z płatków suszonej ryby bonito oraz wodorostów kombu. Możesz go ugotować sam lub kupić w postaci „instant” – w granulkach, proszku lub torebce do zaparzenia w taki sam sposób jak herbata. Bulion jest podstawą większości zup i sosów.Sos sojowy – chyba nie potrzebuje komentarza – dostępny obecnie w Polsce w każdym sklepie.Mirin – słodkie wino ryżowe, dodawane często do sosów, marynat, dressingów.Ocet ryżowy – jest składnikiem m.in. tzw. sushi-su, czyli specjalnej zaprawy dodawanej do ryżu podczas przygotowania sushi.Sake do potraw – często dodaje się ją do sosów i np. marynat do mięsa.Olej sezamowy i sezam – bardzo często stosowane jako składnik dressingów do sałatek.Wodorosty nori i płatki suszonej ryby bonito (katsuobushi) – często posypuje się nimi różne potrawy nadając im charakterystyczny smak i aromat.
To bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna potrawa, którą Japończycy przyrządzają na wiele różnych sposobów mieszając składniki według własnego uznania. Poniżej proponujemy jedną z najprostszych i najbardziej klasycznych wersji.
Potrawę tą możesz przygotować również w innych wersjach - dodając swoje ulubione warzywa lub owoce morza zamiast wieprzowiny.
To kolejny przepis na prostą do wykonania japońską potrawę, w wersji którą łatwo zastosować w naszych warunkach ze względu na dostępność składników. Okonomiyaki to w wolnym tłumaczeniu „usmaż co lubisz”, ponieważ dowolność w wyborze składników jest ogromna – zależy od rejonu Japonii jak i indywidualnych upodobań kucharza :) A zatem do rzeczy:
Powyższy przepis to wersja ”podstawowa”, możesz ją wzbogacić o swoje ulubione dodatki – pieczarki, krewetki koktajlowe, kawałki kalmarów, paski papryki lub innych warzyw – po prostu dodaj je podczas mieszania „ciasta” i …. usmaż co lubisz :) Fajne efekty uzyskasz też dodając do "ciasta" drobno pokrojony w kostkę ser tofu (najlepiej w wersji "soft") lub/i mozarella. Teraz pozostaje Ci już tylko ułożyć potrawę na pięknych talerzach, nalać do czarek zieloną herbatę lub zimne piwo do kufli i delektować się egzotycznym smakiem Japonii w nieco innym niż sushi wydaniu…
Poniżej prezentujemy zdjęcia przykładowych aranżacji stołu w japońskich restauracjach, barach, prywatnych domach. Niektóre podpatrzyliśmy podczas naszych podróży po Japonii, inne podesłali nam japońscy przyjaciele, wrażliwi na piękno rzeczy codziennych. Mamy nadzieję, że te obrazki będą ucztą dla oczu i inspiracją do własnych eksperymentów.