Aganoyaki – ceramika herbaciana

Aganoyaki to ceramika wytwarzana w prefekturze Fukuoka. Jej historia sięga XVII w. i podobnie jak w przypadku wielu ośrodków ceramicznych – ten także był zapoczątkowany przez „sprowadzonego” do Japonii Koreańczyka. Aganoyaki nie jest popularnym stylem ceramicznym. Bardzo trudno nam było znaleźć miejsce, do którego należy się udać aby zobaczyć pracownie wytwarzające naczynia aganoyaki. Dwa razy do roku w niewielkiej wiosce Akaike odbywa się mało znany festiwal aganoyaki. Dzięki informacjom znalezionym w internecie udało nam się dotrzeć do Akaike właśnie na święto ceramiki. Odwiedziliśmy kilka pracowni i dzięki uprzejmości ich właścicieli dowiedzieliśmy się, że aganoyaki znana i ceniona jest zwłaszcza w kręgach herbacianych. Ceramika agano była w XVII w. jednym z ulubionych stylów mistrzów drogi herbaty, m.in. Kobori Enshu – ucznia słynnego Furuty Oribe. Naczynia wytwarzane w okolicach Akaike są często delikatne i stosunkowo lekkie a najbardziej charakterystyczne szkliwo to zielono – turkusowe tzw. ryokusho. Oprócz niego wiele naczyń szkliwionych jest popiołową glazurą haiyu a także techniką kohiki. Pracownie ceramiczne w Akaike i sąsiednim Fukuchi położone są często w pięknych tradycyjnych budynkach otoczonych urokliwymi ogrodami. W jednym z takich miejsc mieliśmy okazję skosztować wybornej herbaty matcha (nomen omen sprowadzanej specjalnie z Hoshino) w towarzystwie pysznych tradycyjnych słodyczy podanych na pięknej ceramice. A to wszystko w eleganckim klasycznym wnętrzu z widokiem na cudowny ogród… Japońska estetyka, którą można posmakować wszystkimi zmysłami…

Dodaj swój komentarz

Treść: