Ceramika hagiyaki – styl ceramiczny onihagi i kairagi
- Miseczki onihagi / kairagi
- Naczynia do herbaty onihagi / kairagi
- Miseczki do ryżu
Onihagi to naczynia o surowym, ascetycznym charakterze. Ciemna, często chropowata glina pokryta jest nieregularną warstwą grubego szkliwa popiołowego w mlecznobiałym kolorze. Szkliwo ma liczne otwory i szczeliny, przypomina nierówno nałożony lukier, z zaciekami i niedoskonałościami. Ciemna glina widoczna spod białej glazury jest jak dwoistość świata i ludzkiej natury – dobro i zło, białe i czarne, gładkie i chropowate, łagodne i nieokrzesane. Twórcą pojęcia „onihagi” jest Miwa Kyusetsu XI (1910 – 2012) – znany i ceniony artysta ceramik z Hagi. Posiadał on tytuł „Żyjącego Skarbu Narodowego”, przyznawanego najwybitniejszym artystom Japonii.
KAIRAGI to inne określenie naczyń pokrytych grubą, nierównomierną warstwą białego szkliwa. Taka powierzchnia przypomina bowiem skórę rekina zwaną w języku japońskim właśnie kairagi.