Matchairi kukicha Yamecha

Hoshino seicha

H59

Nowy produkt

27,00 zł brutto

45,00 zł brutto

-18,00 zł

Termin realizacji: 24h

Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych

Zobacz koszty dostawy

Dodaj do listy życzeń

Produkt dostępny

PRODUKT PRZECENIONY Z UWAGI NA KRÓTKĄ DATĘ MINIMALNEJ TRWAŁOŚCI.

Matchairi kukicha to herbata, w skład której, obok herbacianych liści wchodzą łodyżki i pędy herbacianego krzewu oraz sproszkowana herbata matcha. Łodyżki to "produkt uboczny" z produkcji herbaty sencha, jednak napar z nich jest bardzo smaczny i wartościowy, dlatego są sprzedawane jako pełnowartościowy produkty herbaciany. Pierwsze parzenie daje intensywny zielony napar z drobinkami herbaty matcha - mocny i esencjonalny. Drugie parzenie to napój o łagodnym, kwiatowym aromacie, delikatnym seledynowym kolorze naparu i świeżym smaku. Subtelny smak i ożywczy aromat sprawią, że poczujesz wiosnę i przypływ sił witalnych niezależnie od pory roku.

Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w Hoshino w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu, słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat.


Właściwości
Kukicha dzięki stosunkowo dużej zawartości katechiny doskonale oczyszcza organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Herbata karigane zawiera znikome ilości teiny i dlatego polecana jest do picia również przez dzieci (np. zmieszana z sokiem).Teanina, w którą karigane jest bardzo bogata, działa relaksująco, obniżając poziom stresu przy jednoczesnym zachowaniu czujności umysłu.

Doskonała także na zimno - sprawdź jak przygotować mrożoną herbatę kukicha.

Naczynia
Kukichę możesz przygotować tak jak popularną herbatę sencha - w niedużym (ok. 300 - 450 ml) czajniczku zwanym kyusu. Kyusu to niskie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do sencha są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty.

Sposób parzenia
Przygotuj niewielki czajniczek, np. typu kyusu i małe czarki. Zagotuj wodę i wlewając ją do czarek ogrzej naczynia przez zaparzeniem herbaty. Wsyp 1 łyżeczkę herbaty na osobę do czajniczka i zalej przestudzoną wodą z czarek (ok. 80 - 90ºC). Po ok. 0,5 - 1 min. potrząśnij lekko czajniczkiem i nalewaj herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz, najlepiej wodą o wyższej temperaturze przez ok. 1 min.

Waga: 100g

Data minimalnej trwałości: 2017.11.30

Napisz opinię

Polecane produkty