PRZERWA W REALIZACJI ZAMÓWIEŃ 8-28 KWIETNIA
W dniach 8-28 kwietnia jesteśmy w Japonii. Zamówienia złożone w tym czasie zostaną wysłane 29 kwietnia. Przepraszamy za niedogodności.

Herbata na powitanie wiosny

Herbata na powitanie wiosny

Haru honoka to po japońsku "odrobina wiosny". Taką nazwę nadano wyjątkowej herbacie wytwarzanej sezonowo w małych partiach na plantacji Hoshino seicha. To mieszanka liści wysokiej jakości herbaty sencha oraz tencha, z której powstają gyokuro i matcha. Herbatę tencha uprawia się w szczególny sposób - krzewy herbaciane na kilka tygodni przed zbiorami przykrywa się matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Ograniczenie działania promieni słonecznych na liście zwiększa ilości cennych dla zdrowia mikroelementów. Tak uprawiana herbata daje napar o łagodnym, wykwintnym smaku z delikatną nutą słodyczy. Haru honoka to harmonijne połączenie orzeźwiającego działania sencha i łagodzącego, relaksującego aromatu tencha. Wyszukany smak, wyraźnie wyczuwalne umami, soczystozielony kolor naparu i niezwykły aromat. Haru honoka to jak powiew wiosny w każdej czarce tej wyrafinowanej herbaty. Wyjątkowy, rzadko spotykany na rynku herbacianym rarytas - propozycja dla smakoszy i miłośników unikatowych herbat.

HARU HONOKA