Tylko online

Matcha PREMIUM 40g Yamecha

Hoshino seicha

H57

Nowy produkt

89,00 zł brutto

Termin realizacji: 24h

Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych

Zobacz koszty dostawy

Dodaj do listy życzeń

Produkt dostępny

Matcha to najwyższej jakości zielona herbata starta na drobny szmaragdowo zielony pył. Uprawa herbaty matcha, podobnie jak herbaty gyokuro, jest bardzo pracochłonna. Herbaciane krzewy na 20 dni przed zbiorami przykrywa się matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Herbata matcha używana jest w tzw. ceremonii herbacianej (zwanej w języku japońskim chanoyu, sado lub chado). Przygotowuje się ją zupełnie inaczej niż wszystkie inne herbaty,a efektem jest przepiękny napar w zdecydowanym kolorze świeżej zieleni z apetyczną pianką na wierzchu. Matcha stosowana jest także w celach kulinarnych. Japończycy, a także smakosze na całym świecie używają herbacianego proszku do najrozmaitszych potraw - deserów, sosów, wypieków. Matcha nadaje potrawom niezwykłego koloru intensywnej zieleni oraz charakterystycznego smaku. Uzupełnia też potrawy o całą gamę cennych dla zdrowia składników.

Matcha PREMIUM to herbata bardzo wysokiej jakości, jeszcze bardziej aksamitna i wyrafinowana w smaku niż oferowana w Nagomi matcha standardowa.

Właściwości
Herbata matcha zawiera większe niż inne gatunki zielonej herbaty ilości witamin (zwłaszcza witaminę C i B2), potasu, magnezu, kwasu foliowego i innych mikroelementów. Dzięki temu wspomaga profilaktykę wielu chorób - m.in. obniża ciśnienie krwi, łagodzi skutki stresu, wzmacnia odporność organizmu.

Herbata matcha oferowana w naszym sklepie pochodzi z plantacji w rejonie Fukuoki (Yame) słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat. Eleganckie, oryginalne opakowanie czyni ją doskonałym prezentem dla smakoszy i prawdziwych koneserów.

Naczynia i utensylia
Herbatę matcha przygotowuje się w specjalnie przeznaczonych do tego dużych, szerokich czarkach przypominających niewielkie miseczki. Są to tzw. matchawan, dostępne w wielu wzorach w naszej galerii. Herbatę "ubija się" specjalnym bambusowym pędzlem - trzepaczką (chasen), który wprowadza do naparu drobinki powietrza dzięki czemu na powierzchni powstaje charakterystyczna szmaragdowa pianka. Herbatę matcha wsypuje się do czarki specjalną bambusową łyżeczką chashaku. Podczas ceremonii herbacianej używa się także wielu innych specjalistycznych utensyliów, m.in. pojemniczków z laki zwanych chaire lub natsume.

Sposób parzenia
Do czarki matchawan nalej odrobinę wrzątku, ogrzej czarkę, a następnie pędzel chasen zanurzając go w gorącej wodzie. Dzięki temu chasen stanie się bardziej miękki i elastyczne, a w ogrzanej czarce matcha nie straci szybko właściwej temperatury. Wylej wodę, a następnie do czarki matchawan wsyp ok. 1 łyżeczki (2 porcje łyżeczki chashaku) proszku herbacianego matcha, najlepiej przesiewając herbatę przez drobne sitko żeby pozbyć się wszelkich grudek. Wlej ok. 60 ml wody o temperaturze ok. 70°C, a następnie "ubij" napar trzepaczką chasen. Herbatę należy "ubijać" zdecydowanymi ruchami nadgarstka, poruszając trzepaczką także w górę i w dół. Po 10-15 sekundach na Twojej matcha pojawi się piękna pianka - herbata gotowa.
Dokładny opis przygotowania matcha ze zdjęciami znajdziesz na naszej stronie w zakładce "uroki herbaty".

Herbatę matcha należy przechowywać w lodówce.

Waga: 40g

Data minimalnej trwałości: 2018.11.30

Napisz opinię

Polecane produkty