PRZERWA W REALIZACJI ZAMÓWIEŃ 8-28 KWIETNIA
W dniach 8-28 kwietnia jesteśmy w Japonii. Zamówienia złożone w tym czasie zostaną wysłane 29 kwietnia. Przepraszamy za niedogodności.

Tylko online

Hojicha Isecha

Marunaka seicha

H10

Nowy produkt

24,00 zł brutto

Termin realizacji: 24h

Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych

Zobacz koszty dostawy

Dodaj do listy życzeń

Produkt dostępny

Hojicha to herbata z późnego, jesiennego zbioru, prażona na mocnym ogniu, przez co jej liście nabierają brązowego koloru. Napar charakteryzuje się głęboką, brązową barwą i intensywnym, orzeźwiającym aromatem. Hojicha ma tez bardzo specyficzny, słodkawy i lekko orzechowy smak, niepodobny do innych herbat zielonych. Dlatego piją ją chętnie także osoby, które nie lubią tradycyjnej zielonej herbaty.

Isecha to herbata japońska pochodząca z rejonu Ise (prefektura Mie), w środkowej części wyspy Honshu.

Właściwości
Hojicha zawiera bardzo małe ilości teiny, dlatego może być pita przez dzieci i tuż przed snem. Katechina zawarta w tej herbacie ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie - obniża ciśnienie, pomaga regulować poziom cholesterolu i cukrów w organizmie. Zawarte w herbacie hojicha składniki regulują gospodarkę tłuszczową organizmu dzięki czemu jest ona doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety. Hojicha polecana jest do picia po zjedzeniu ciężkostrawnych, tłustych potraw.

Naczynia
Hojicha to codzienna herbata, którą Japończycy parzą w stosunkowo dużych imbrykach (ok. 500 - 700 ml), zwanych dobin (z bambusowym lub drewnianym uchwytem na górze czajniczka). Hojichę podaje się zwykle w wysokich czarkach kształtem zbliżonych do kubeczków bez ucha, zwanych yunomi.

Sposób parzenia
Do imbryka wsyp herbatę – ok. 1,5 łyżeczki na osobę. Zagotuj wodę i po chwili zalej nią liście herbaty (optymalna temperatura wody to ok. 90 - 100ºC). Po ok. 0,5 min. nalej herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz – smak i aromat herbaty będzie mniej intensywny, ale podczas drugiego parzenia do naparu uwalnia się najwięcej cennych dla zdrowia mikroelementów.

Waga: 100g

Data minimalnej trwałości: 09.2025

Oceń 
2024-01-26

Pyszna

Ten gatunek stał się moim ulubionym, fantastyczny wyraźny smak. Jest trochę mniej umamiczna od innych zielonych herbat, za to bardziej prażona, dymna w smaku. Polecam.

Oceń 
2023-07-10

Hojicha Isecha

Wspaniała herbata, piję ją codziennie i z każdym dniem smakuje coraz lepiej. Poza tym wspomaga perystaltykę jelit.

Oceń 
2020-04-06

Pyszna!

Dostałam w prezencie i jestem zachwycona. Taka jak w Japonii, wyraźny smak, piękny kolor i zapach. Wspomnienia wracają. :)

  • 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
Oceń 
2020-04-03

Pan

Doskonała hojicha, japońska prażona herbata. Bardzo delikatna. Nie smakuje jak 'typowa' zielona herbata, w mojej opini posiada aromat z nutką orzechów i prażonych zbóz. Doskonała na ciepło i na zimno. Polecam całym sercem

  • 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
Oceń 
2018-11-06

bardzo aromatyczna

Aromatyczna hojicha o wędzonym, niemal 'tłustym' smaku. Idealna herbata po obfitym posiłku i dla osób, które nie przepadają za typowym dla japońskiej zielonej herbaty smaku i na długie, jesienne wieczory.

  • 3 z 3 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
Oceń 
2017-07-02

Michał

Ta herbata w wygladzie i smaku przypomina czarną herbate. Dobrze smakuje po posilku

  • 1 z 2 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
Oceń 
2017-05-04

Ciekawa

To moja pierwsza hojicha i przyznam, że jestem mile zaskoczona. Herbata zupełnie nie przypomina ani w smaku ani w wyglądzie tych zielonych. Po otwarciu zapachniała mi trochę jak... wakame :) Smak nieco orzechowy, głęboki, przypomina kawę zbożową. Drugi napar nawet lepszy od pierwszego. Polecam, zwłaszcza po obfitych posiłkach.

  • 2 z 2 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

Napisz swoją opinię!

Napisz opinię

Hojicha Isecha

Hojicha Isecha

Polecane produkty