





Japońska herbata Jokonacha Isecha 100g
Najwyższej jakości herbata konacha - czyli starte na proszek liście herbaty sencha dające naparowi głęboki, intensywny kolor i delikatny aromat.
- Marunaka seicha
- H19
- Produkt niedostępny
- Zobacz koszty dostawy
Jokonacha to najwyższej jakości herbata konacha czyli starte na proszek liście herbaty sencha. Pozwala to na łatwiejsze zaparzenie herbaty – bezpośrednio w czarce lub filiżance. Sproszkowane liście dają naparowi głęboki, intensywny kolor i delikatny aromat. Dzięki sproszkowanym liściom, do naparu uwalnia się maksymalnie dużo cennych dla zdrowia składników. Herbata konacha jest w Japonii często podawana w barach sushi jako tzw. agari.
Isecha to herbata pochodząca z rejonu Ise (prefektura Mie), w środkowej części wyspy Honshu.
Właściwości
Jokonacha jest bogata w katechinę, która powstaje w liściach herbaty pod wpływem działania promieni słonecznych. Katechina to bardzo cenny dla zdrowia składnik zielonej herbaty - obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru i cholesterolu, wspomaga profilaktykę antynowotworową, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Pomaga także regulować przemianę materii i gospodarkę tłuszczową organizmu. Dzięki temu herbata jokonacha wspomaga odchudzanie. Jokonacha zawiera teinę, pobudza organizm do działania, co czyni ją zdrową alternatywą dla porannej kawy.
Naczynia
Jokonacha możesz przygotować tak jak herbatę sencha - w niedużym (ok. 300 - 450 ml) czajniczku zwanym kyusu. Kyusu niskie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do sencha są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty. Herbatę jokonacha można parzyć także bezpośrednio w czarce lub kubku.
Sposób parzenia
Wsyp ok. 1 g (0,5 łyżeczki) herbaty bezpośrednio do czarki, lub więcej, jeśli parzysz herbatę w kubku. Zagotuj wodę i po lekkim przestudzeniu (temp. ok. 80°C) zalej sproszkowane liście herbaty. Po ok. 1 min. wyśmienita, aromatyczna herbata jest gotowa do picia. Możesz pić herbatę razem z drobinkami liści, w których zawarte są wartościowe składniki oczyszczające organizm i wzmacniające system odpornościowy.
Herbatę jokonacha można także parzyć w czajniczku, tak jak zwykłą herbatę sencha. Do czajniczka należy wsypać trochę mniej herbaty niż przy parzeniu sencha (niecałą łyżeczkę na osobę), ponieważ starte na proszek liście dają mocniejszy napar. Herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 80°C i po ok. 1 min. nalewamy do ogrzanych czarek.
Waga: 100g
Data minimalnej trwałości: 11.2026
KLIENCI KTÓRZY ZAKUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ
Polecane produkty
Herbata Sencha Yamecha 100g
Najpopularniejszy w Japonii rodzaj herbaty. Doskonała herbata do picia codziennie, orzeźwia, pobudza do działania i oczyszcza organizm z toksyn.
Haru honoka Yamecha
Wyjątkowa herbata wytwarzana sezonowo w małych partiach na plantacji Hoshino seicha. To mieszanka liści wysokiej jakości herbaty sencha oraz tencha, z której powstają gyokuro i matcha. Propozycja dla smakoszy i...
Arazukuri sencha Yamecha 200g
Najwyższej jakości sencha z pierwszego zbioru (ichibancha) poddana jedynie "prażeniu" aby zatrzymać proces fermentacji świeżych liści i nadać im zdecydowany aromat. Orzeźwiający smak i piękny, mocny aromat. Duże...
Herbata Sencha Isecha 100g
100Najpopularniejszy w Japonii rodzaj herbaty o pięknym zielonym kolorze i głębokim zdecydowanym smaku z charakterystyczną nutą goryczki.
Herbata Sencha Tsuyuhikari Yamecha 60g
Wyjątkowa herbata, której liście pochodzą z mniej popularnego kultywaru tsuyuhikari. Niecodzienna herbata na wyjątkowe okazje o niezwykłe mocno wyczuwalnym umami i szmaragdowozielonym kolorze.
Herbata Sencha Tokusen S 100g
0Wyjątkowa autorska herbata o doskonale zbalansowanym smaku - harmonijnym zrównoważeniu delikatnej słodyczy umami z orzeźwiającymi akcentami.
- Nowość
Herbata Sencha Sofu Ujicha 100g
Wysokogatunkowa herbata sencha pochodząca z rejonu Uji, gdzie swój początek miała herbata w Japonii. Wyprodukowana z liści kultywaru okumidori - cenionego za wyjątkowe walory smakowe oraz soczysto zielony kolor naparu.
Genmaicha sencha Isecha 100g
Mieszanka herbacianych liści i prażonego ryżu o łagodnym, delikatnym smaku herbaty i specyficznym aromacie prażonego ryżu.
Herbata Sencha Yamecha 500g
Najpopularniejszy w Japonii rodzaj herbaty. Doskonała herbata do picia codziennie, orzeźwia, pobudza do działania i oczyszcza organizm z toksyn. Duże ekonomiczne opakowanie.
Herbata japońska Shirahime 50g
Wyjątkowa wysokogatunkowa sencha wytwarzana w bardzo małych ilościach w rejonie Yame. Aromatyczna a w smaku - pełna umami i delikatnej słodyczy.
Herbata Aracha Isecha 100g
Herbata z letniego zbioru o rześkim, soczystym, delikatnie goryczkowym smaku i aromacie świeżych liści.