Sencha Sofu Ujicha 100g
search
  • Nowość
  • Sencha Sofu Ujicha 100g
  • Sencha Tsuyuhikari Yamecha 60g
  • Herbata Sencha Sofu Ujicha 100g
  • Herbata Sencha Sofu Ujicha 100g
  • Herbata Sencha Sofu Ujicha 100g

    Wysokogatunkowa herbata sencha pochodząca z rejonu Uji, gdzie swój początek miała herbata w Japonii. Wyprodukowana z liści kultywaru okumidori - cenionego za wyjątkowe walory smakowe oraz soczysto zielony kolor naparu.

    Więcej szczegółów arrow_drop_down

    CENA:
    78,00 zł w tym VAT

    favorite_border Do ulubionych

    Herbata Sencha Sofu Ujicha 100g

    Sencha Sofu to wysokogatunkowa herbata sencha pochodząca z rejonu Uji (okolice Kioto), najstarszego i najbardziej cenionego w Japonii rejonu uprawy zielonej herbaty. Marukyu Koyamaen to uznany producent najwyższej jakości herbaty o kilkusetletniej historii. Wysoką jakość potwierdzają liczne nagrody, które firma otrzymała na konkursach herbacianych w Japonii. Sencha Sofu to herbata wytworzona z liści kultywaru okumidori. Jest to odmiana dużo mniej popularna niż yabukita, która stanowi ponad 80% upraw herbaty w Japonii. Herbata z kultywaru okumidori daje napar o kolorze świeżej zieleni i wyczuwalnym smaku umami, dzięki zawartości dużej ilości l-teaniny. Sencha Sofu to doskonałej jakości herbata o bogatym, wielowymiarowym smaku i aromacie - nuty warzywne przeplatają się z kwiatowymi, napar jest aksamitny i jednocześnie orzeźwiający. 


    Właściwości
    Sencha jest bogata w katechinę, która powstaje w liściach herbaty pod wpływem działania promieni słonecznych. Katechina to bardzo cenny dla zdrowia składnik zielonej herbaty - reguluje ciśnienie krwi, pomaga obniżać poziom cukru i cholesterolu, wspomaga profilaktykę antynowotworową, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Pomaga także regulować przemianę materii i gospodarkę tłuszczową organizmu. Dzięki temu herbata sencha wspomaga odchudzanie. Sencha zawiera teinę, pobudza organizm do działania, co czyni ją zdrową alternatywą dla porannej kawy.

    Naczynia
    Sencha przygotowywana jest w Japonii zazwyczaj w niedużych (ok. 300 - 450 ml) czajniczkach zwanych kyusu. Są to niewysokie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do sencha są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty.

    Sposób parzenia
    Przygotuj niewielki czajniczek, np. typu kyusu i małe czarki. Zagotuj wodę i wlewając ją do czarek ogrzej naczynia przez zaparzeniem herbaty. Wsyp 1 łyżeczkę herbaty na osobę do czajniczka i zalej przestudzoną wodą z czarek (ok. 70ºC). Po 0,5 - 1 min. potrząśnij lekko czajniczkiem i nalewaj herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz przez ok. 1 min.

    Waga: 100g

    Data minimalnej trwałości: 27.09.2025

    Opinie

    Na razie nie dodano żadnej recenzji.

    Kategorie

    Moje ulubione produkty.

    Żadne ulubione produkty nie zostały jeszcze dodane.