Tylko online

Konacha Yamecha

Hoshino seicha

H64

Nowy produkt

46,00 zł brutto

Termin realizacji: 24h

Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych

Zobacz koszty dostawy

Dodaj do listy życzeń

Produkt dostępny

Konacha to starte na proszek liście herbaty sencha. Pozwala to na łatwiejsze zaparzenie herbaty – bezpośrednio w czarce lub filiżance. Sproszkowane liście dają naparowi głęboki, intensywny kolor i delikatny aromat. Dzięki sproszkowanym liściom, do naparu uwalnia się maksymalnie dużo cennych dla zdrowia składników. Herbata konacha jest w Japonii często podawana w barach sushi jako tzw. agari. Konacha ma smak podobny do herbaty sencha, ale bardziej intensywny, wyrazisty i z przyjemną, wyczuwalną odrobiną goryczy. Duże opakowanie 200g.

Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w Hoshino w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu, słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat.

Właściwości
Konacha
jest bogata w katechinę, która powstaje w liściach herbaty pod wpływem działania promieni słonecznych. Katechina to bardzo cenny dla zdrowia składnik zielonej herbaty - obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru i cholesterolu, wspomaga profilaktykę antynowotworową, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Pomaga także regulować przemianę materii i gospodarkę tłuszczową organizmu. Dzięki temu herbata konacha wspomaga odchudzanie. Konacha zawiera teinę, pobudza organizm do działania, co czyni ją zdrową alternatywą dla porannej kawy.

Naczynia
Konacha możesz przygotować tak jak herbatę sencha - w niedużym (ok. 300 - 450 ml) czajniczku zwanym kyusu. Kyusu niskie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do sencha są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty. Herbatę jokonacha można parzyć także bezpośrednio w czarce lub kubku.

Sposób parzenia
Wsyp ok. 1 g (0,5 łyżeczki) herbaty bezpośrednio do czarki, lub więcej, jeśli parzysz herbatę w kubku. Zagotuj wodę i po lekkim przestudzeniu (temp. ok. 80°C) zalej sproszkowane liście herbaty. Po ok. 1 min. wyśmienita, aromatyczna herbata jest gotowa do picia. Możesz pić herbatę razem z drobinkami liści, w których zawarte są wartościowe składniki oczyszczające organizm i wzmacniające system odpornościowy.
Herbatę konacha można także parzyć w czajniczku, tak jak zwykłą herbatę sencha. Do czajniczka należy wsypać trochę mniej herbaty niż przy parzeniu sencha (niecałą łyżeczkę na osobę), ponieważ starte na proszek liście dają mocniejszy napar. Herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 80°C i po ok. 1 min. nalewamy do ogrzanych czarek.

Waga: 200g

Data minimalnej trwałości: 31.12.2020

 

 

 

 

Napisz opinię

Polecane produkty