Japoński oolong - ao oolong Yamecha
Nisko fermentowana herbata o rozwijających się liściach. Wyjątkowy rarytas z plantacji Hoshino seicha.
- Hoshino seicha
- H40
- Dostawa do 3 dni roboczych
- ostatnia sztuka w magazynie
- Zobacz koszty dostawy
Japoński oolong - nisko fermentowana herbata o rozwijających się liściach. Seledynowy kolor naparu, dobrze wyczuwalny kwiatowo - mleczny, aksamitny smak, miodowo - kwiatowy aromat. Te same liście możesz zaparzać aż do 4 razy. Wyjątkowy rarytas z plantacji Hoshino seicha. Herbata ao oolong wytwarzana jest z liści kilku różnych starannie dobranych gatunków krzewów herbacianych. To mieszanka produkowana w wersji limitowanej - tylko kilkanaście kg herbaty w sezonie. Herbata w eleganckiej, pięknie zaprojektowanej puszce - doskonały prezent dla smakoszy.
Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu.
Naczynia
Herbatę oolong można zaparzyć w takich naczyniach jak sencha: niedużych (ok. 300 - 400 ml) zwanych kyusu. Są to niewysokie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do sencha są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii uważa się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty.
Sposób parzenia
Przygotuj niewielki czajniczek, np. typu kyusu i małe czarki. Zagotuj wodę i wlewając ją do czarek ogrzej naczynia przez zaparzeniem herbaty. Wsyp 1 łyżeczkę herbaty na osobę do czajniczka i zalej przestudzoną wodą z czarek (ok. 90ºC). Po 0,5 min. potrząśnij lekko czajniczkiem i nalewaj herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć do czterech razy, wydłużając czas parzenia do ok. 1 min.
Waga: 30g
Data minimalnej trwałości: 31.05.2025
KLIENCI KTÓRZY ZAKUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ