Matcha Kodemari do latte Yamecha 100g
search
  • Nowość
  • Matcha Kodemari do latte Yamecha 100g
  • Herbata Matcha Soju 20g Ujicha
  • Matcha Kodemari do latte Yamecha 100g
  • Matcha Kodemari do latte Yamecha 100g
  • Matcha Kodemari do latte Yamecha 100g
  • Matcha Kodemari do latte Yamecha 100g

    Herbata matcha kulinarna klasy premium z rejonu Yame, który słynie z produkcji wysokogatunkowych herbat. Polecamy do latte, koktajli i wypieków.

    Więcej szczegółów arrow_drop_down

    CENA:
    78,00 zł w tym VAT

    favorite_border Do ulubionych

    PRODUKT BĘDZIE PONOWNIE DOSTĘPNY POD KONIEC LIPCA 2025.

    Matcha Kodemari to wysokogatunkowa herbata pochodząca  z rejonu Yame w prefekturze Fukuoka na wyspie Kyushu. Matcha Kodemari to herbata jakości kulinarnej klasy premium, polecana do przygotowania latte, koktajli, deserów lub wypieków. Liście użyte do jej wyprodukowania pochodzą z drugiego zbioru kultywaru yabukita.

    Herbata Matcha Kodemari daje napar w soczystozielonym kolorze i o orzechowym aromacie. Smak z wyczuwalnym umami i delikatną goryczką na finiszu. Tekstura naparu jest aksamitna i gładka. 

    Herbatę Kodemari polecamy do przygotowania matcha latte, koktajli lub deserów.

    Opakowanie - torebka z zamknięciem strunowym.

    Herbata matcha, którą oferujemy w Nagomi, jest konfekcjonowana bezpośrednio u producenta, co gwarantuje jej świeżość oraz najlepsze walory smakowe i aromatyczne. 

    Właściwości
    Herbata matcha to doskonały przykład tzw. superfood - jest bogatym źródłem cennych dla zdrowia składników - przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.

    • l-teanina i kofeina - połączenie tych dwóch składników daje doskonały efekt - poprawia koncentrację i zdolności poznawcze jednocześnie redukując stres, dając uczucie odprężenia i poprawę nastroju
    • katechiny - silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwwirusowe  
    • chlorofil -  działanie przeciwzapalne i oczyszczające
    • polifenole - obniżają poziom cukru i ciśnienie krwi, poprawiają metabolizm, działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie
    • witamina C, witaminy z grupy B, witamina A i E
    • minerały - mangan, wapń, potas, magnez



    Naczynia i utensylia
    Herbatę matcha przygotowuje się w specjalnie przeznaczonych do tego dużych, szerokich czarkach przypominających niewielkie miseczki. Są to tzw. matchawan, dostępne w wielu wzorach w naszej galerii. Herbatę "ubija się" specjalnym bambusowym pędzlem - trzepaczką (chasen), który wprowadza do naparu drobinki powietrza dzięki czemu na powierzchni powstaje charakterystyczna szmaragdowa pianka. Herbatę matcha wsypuje się do czarki specjalną bambusową łyżeczką chashaku

    Sposób parzenia
    Do czarki matchawan nalej odrobinę wrzątku, ogrzej czarkę, a następnie pędzel chasen zanurzając go w gorącej wodzie. Dzięki temu chasen stanie się bardziej miękki i elastyczny, a w ogrzanej czarce matcha nie straci szybko właściwej temperatury. Wylej wodę, a następnie do czarki matchawan wsyp ok. 0,5 łyżeczki (2 porcje łyżeczki chashaku) proszku herbacianego matcha, najlepiej przesiewając herbatę przez drobne sitko żeby pozbyć się wszelkich grudek. Wlej ok. 100 ml wody o temperaturze ok. 80°C, a następnie "ubij" napar trzepaczką chasen. Herbatę należy "ubijać" zdecydowanymi ruchami nadgarstka, poruszając trzepaczką także w górę i w dół. Po 10-15 sekundach na Twojej matcha pojawi się piękna pianka - herbata gotowa. 
    Dokładny opis przygotowania matcha ze zdjęciami znajdziesz na naszej stronie w zakładce "Matcha dla początkujących".

    Herbatę matcha należy przechowywać w lodówce.

    Waga: 100g

    Data minimalnej trwałości: 31.05.2026

    Opinie

    Na razie nie dodano żadnej recenzji.

    Kategorie

    Moje ulubione produkty.

    Żadne ulubione produkty nie zostały jeszcze dodane.