Herbata matcha Harumidori do latte 100g
search
  • Nowość
  • Herbata matcha Harumidori do latte 100g
  • Herbata Matcha Soju 20g Ujicha
  • Herbata matcha Harumidori do latte 100g
  • Herbata matcha Harumidori do latte 100g
  • Herbata matcha Harumidori do latte 100g
  • Herbata matcha Harumidori do latte 100g

    Wysokogatunkowa herbata matcha kulinarna uznanej marki Marukyu Koyamaen. To firma o ponad 300 letniej tradycji z rejonu Uji, gdzie swój początek miała herbata w Japonii.

    Więcej szczegółów arrow_drop_down

    CENA:
    88,00 zł w tym VAT

    favorite_border Do ulubionych

    Matcha Harumidori to wysokogatunkowa herbata z rejonu Uji (okolice Kioto), najstarszego i najbardziej cenionego w Japonii rejonu uprawy zielonej herbaty. Marukyu Koyamaen to uznany producent najwyższej jakości herbaty o kilkusetletniej historii. Wysoką jakość potwierdzają liczne nagrody, które firma otrzymała na konkursach herbacianych w Japonii. Matcha Harumidori to herbata jakości kulinarnej klasy premium, polecana do przygotowania latte, koktajli, deserów lub wypieków. Liście użyte do jej wyprodukowania pochodzą z drugiego zbioru, jest to mieszanka kultywarów yabukita i okumidori.

    Herbata Matcha Harumidori daje napar w soczystozielonym kolorze i warzywno - słodkim aromacie z orzeźwiającymi nutami świeżych owoców. Smak z wyczuwalnym umami i delikatną goryczką na finiszu. Tekstura naparu jest aksamitna i gładka. 

    Herbatę Harumidori polecamy do przygotowania matcha latte, koktajli lub deserów.

    Opakowanie - torebka.

    Herbata matcha, którą oferujemy w Nagomi, jest konfekcjonowana bezpośrednio u producenta, co gwarantuje jej świeżość oraz najlepsze walory smakowe i aromatyczne. 

    Właściwości
    Herbata matcha to doskonały przykład tzw. superfood - jest bogatym źródłem cennych dla zdrowia składników - przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.

    • l-teanina i kofeina - połączenie tych dwóch składników daje doskonały efekt - poprawia koncentrację i zdolności poznawcze jednocześnie redukując stres, dając uczucie odprężenia i poprawę nastroju
    • katechiny - silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwwirusowe  
    • chlorofil -  działanie przeciwzapalne i oczyszczające
    • polifenole - obniżają poziom cukru i ciśnienie krwi, poprawiają metabolizm, działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie
    • witamina C, witaminy z grupy B, witamina A i E
    • minerały - mangan, wapń, potas, magnez



    Naczynia i utensylia
    Herbatę matcha przygotowuje się w specjalnie przeznaczonych do tego dużych, szerokich czarkach przypominających niewielkie miseczki. Są to tzw. matchawan, dostępne w wielu wzorach w naszej galerii. Herbatę "ubija się" specjalnym bambusowym pędzlem - trzepaczką (chasen), który wprowadza do naparu drobinki powietrza dzięki czemu na powierzchni powstaje charakterystyczna szmaragdowa pianka. Herbatę matcha wsypuje się do czarki specjalną bambusową łyżeczką chashaku

    Sposób parzenia
    Do czarki matchawan nalej odrobinę wrzątku, ogrzej czarkę, a następnie pędzel chasen zanurzając go w gorącej wodzie. Dzięki temu chasen stanie się bardziej miękki i elastyczny, a w ogrzanej czarce matcha nie straci szybko właściwej temperatury. Wylej wodę, a następnie do czarki matchawan wsyp ok. 0,5 łyżeczki (2 porcje łyżeczki chashaku) proszku herbacianego matcha, najlepiej przesiewając herbatę przez drobne sitko żeby pozbyć się wszelkich grudek. Wlej ok. 100 ml wody o temperaturze ok. 80°C, a następnie "ubij" napar trzepaczką chasen. Herbatę należy "ubijać" zdecydowanymi ruchami nadgarstka, poruszając trzepaczką także w górę i w dół. Po 10-15 sekundach na Twojej matcha pojawi się piękna pianka - herbata gotowa. 
    Dokładny opis przygotowania matcha ze zdjęciami znajdziesz na naszej stronie w zakładce "Matcha dla początkujących".

    Herbatę matcha należy przechowywać w lodówce.

    Waga: 100g

    Data minimalnej trwałości: 2025.11.22

    Opinie

    Na razie nie dodano żadnej recenzji.

    Kategorie

    Moje ulubione produkty.

    Żadne ulubione produkty nie zostały jeszcze dodane.