Tradycyjna gyokuro 50g Yamecha
search
  • Nowość
  • Tradycyjna gyokuro 50g Yamecha
  • Tradycyjna gyokuro 50g Yamecha
  • Tradycyjna gyokuro 50g Yamecha
  • Tradycyjna gyokuro 50g Yamecha

    Najwykwintniejsza z japońskich herbat o pełnym umami smaku pochodząca z plantacji w Hoshino,  która słynie z uprawy wysokogatunkowych herbat. Tradycyjne gyokuro ręcznie zbierane z najwyższej jakości liści herbacianych krzewów.

    Więcej szczegółów arrow_drop_down

    CENA:
    135,00 zł w tym VAT

    favorite_border Do ulubionych

    Gyokuro to najwykwintniejsza z japońskich herbat. Jej uprawa jest bardzo pracochłonna, ponieważ herbaciane krzewy na 3 tygodnie przed zbiorami przykrywa się matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Katechina nadaje herbacie charakterystyczny goryczkowy posmak, gyokuro jest natomiast herbatą o smaku pełnym słodyczy i słono - oleistych nut umami. Napar ma niezwykły kolor świeżej zieleni i wyjątkowy "morski" aromat. Liście herbaty gyokuro są bardzo drobne, przypominają cieniutkie igiełki.

    Tradycyjna herbata gyokuro jest zbierana ręcznie a jej liście pochodzą z wyjątkowego kultywaru tsuyuhikari, który daje herbatę o mocno wyczuwalnym smaku umami. Ta herbata to wyjątkowy rarytas dla herbacianych smakoszy. Odpowiednio zaparzona oferuje całą gamę niuansów smakowych - od eksplozji umami - nuty maślane, morskie i oliwkowe po aromaty owocowe - melon, ananas, młode orzechy włoskie. Napar jest jasny, gęsty i jedwabisty.

    Tradycyjne gyokuro najlepiej zaparzyć w maleńkim, najlepiej płaskim czajniczku (ok. 100ml) - 6 gram herbaty zalewamy ok. 60ml wody o temperaturze30-40 stopni. Pierwsze parzenie powinno trwać około 3 - 4 minuty, kolejne nieco krócej i w wyższej temperaturze wody (60 stopni). Z tak zaparzonych liści można uzyskać około 5 infuzji pełnej smaku herbaty.

    Yamecha to herbata japońska pochodząca z plantacji w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu.


    Waga: 50g

    Data minimalnej trwałości: 31.01.2026

     

    Opinie

    Na razie nie dodano żadnej recenzji.

    Kategorie

    Moje ulubione produkty.

    Żadne ulubione produkty nie zostały jeszcze dodane.