Tradycyjna gyokuro 50g Yamecha
search
  • Tradycyjna gyokuro 50g Yamecha
  • Tradycyjna gyokuro 50g Yamecha
  • Tradycyjna gyokuro 50g Yamecha
  • Tradycyjna gyokuro 50g Yamecha

    Najwykwintniejsza z japońskich herbat o pełnym umami smaku pochodząca z plantacji w Hoshino, która słynie z uprawy wysokogatunkowych herbat. Tradycyjne gyokuro ręcznie zbierane z najwyższej jakości liści herbacianych krzewów.

    Więcej szczegółów arrow_drop_down

    CENA:
    135,00 zł w tym VAT

    favorite_border Do ulubionych

    Gyokuro to najwykwintniejsza z japońskich herbat. Jej uprawa jest bardzo pracochłonna, ponieważ herbaciane krzewy na trzy tygodnie przed zbiorami przykrywa się matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Katechina nadaje herbacie charakterystyczny goryczkowy posmak, gyokuro jest natomiast herbatą o smaku pełnym słodyczy i słono - oleistych nut umami. Napar ma niezwykły kolor świeżej zieleni i wyjątkowy "morski" aromat. Liście herbaty gyokuro są bardzo drobne, przypominają cieniutkie igiełki.

    Tradycyjna herbata gyokuro jest zbierana ręcznie a jej liście pochodzą z wyjątkowego kultywaru tsuyuhikari, który daje herbatę o mocno wyczuwalnym smaku umami. Ta herbata to wyjątkowy rarytas dla herbacianych smakoszy. Odpowiednio zaparzona oferuje całą gamę niuansów smakowych - od eksplozji umami - nuty maślane, morskie i oliwkowe po aromaty owocowe - melon, ananas, młode orzechy włoskie. Napar jest jasny, gęsty i jedwabisty.

    Tradycyjne gyokuro najlepiej zaparzyć w maleńkim, najlepiej płaskim czajniczku (ok. 100ml) - 6 gram herbaty zalewamy ok. 60ml wody o temperaturze 30-40 stopni. Pierwsze parzenie powinno trwać około 3 - 4 minuty, kolejne nieco krócej i w wyższej temperaturze wody (60 stopni). Z tak zaparzonych liści można uzyskać około 5 infuzji pełnej smaku herbaty.

    Yamecha to herbata japońska pochodząca z plantacji w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu.


    Waga: 50g

    Data minimalnej trwałości: 30.04.2026

     

    Opinie

    Na razie nie dodano żadnej recenzji.

    Kategorie

    Moje ulubione produkty.

    Żadne ulubione produkty nie zostały jeszcze dodane.