
- Nowość



Tradycyjna gyokuro 50g Yamecha
Najwykwintniejsza z japońskich herbat o pełnym umami smaku pochodząca z plantacji w Hoshino, która słynie z uprawy wysokogatunkowych herbat. Tradycyjne gyokuro ręcznie zbierane z najwyższej jakości liści herbacianych krzewów.
- Hoshino seicha
- H06
- Produkt niedostępny
- Zobacz koszty dostawy
Gyokuro to najwykwintniejsza z japońskich herbat. Jej uprawa jest bardzo pracochłonna, ponieważ herbaciane krzewy na 3 tygodnie przed zbiorami przykrywa się matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Katechina nadaje herbacie charakterystyczny goryczkowy posmak, gyokuro jest natomiast herbatą o smaku pełnym słodyczy i słono - oleistych nut umami. Napar ma niezwykły kolor świeżej zieleni i wyjątkowy "morski" aromat. Liście herbaty gyokuro są bardzo drobne, przypominają cieniutkie igiełki.
Tradycyjna herbata gyokuro jest zbierana ręcznie a jej liście pochodzą z wyjątkowego kultywaru tsuyuhikari, który daje herbatę o mocno wyczuwalnym smaku umami. Ta herbata to wyjątkowy rarytas dla herbacianych smakoszy. Odpowiednio zaparzona oferuje całą gamę niuansów smakowych - od eksplozji umami - nuty maślane, morskie i oliwkowe po aromaty owocowe - melon, ananas, młode orzechy włoskie. Napar jest jasny, gęsty i jedwabisty.
Tradycyjne gyokuro najlepiej zaparzyć w maleńkim, najlepiej płaskim czajniczku (ok. 100ml) - 6 gram herbaty zalewamy ok. 60ml wody o temperaturze30-40 stopni. Pierwsze parzenie powinno trwać około 3 - 4 minuty, kolejne nieco krócej i w wyższej temperaturze wody (60 stopni). Z tak zaparzonych liści można uzyskać około 5 infuzji pełnej smaku herbaty.
Yamecha to herbata japońska pochodząca z plantacji w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu.
Waga: 50g
Data minimalnej trwałości: 31.01.2026
KLIENCI KTÓRZY ZAKUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ
Polecane produkty
Gyokuro Yamecha
Najwykwintniejsza z japońskich herbat o delikatnym i zbalansowanym smaku pochodząca z plantacji w rejonie Fukuoki (Yame) słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat.
Kabusecha Yamecha 100g
Ekskluzywna herbata, uprawiana podobnie jak najwykwintniejsza z japońskich herbat - gyokuro. Herbata o łagodnym, wykwintnym smaku z delikatną nutą słodyczy. Jest to "ekonomiczna" alternatywa dla herbaty gyokuro, o...
Fukamushi Kabusecha Yamecha
Ekskluzywna herbata, uprawiana podobnie jak najwykwintniejsza z japońskich herbat - gyokuro dzięki czemu jej smak i aromat jest wyjątkowo intensywny, pozbawiony goryczy i cierpkości, z wyczuwalnym słodkim posmakiem.