Tylko online

Genmaicha ekologiczna Isecha

Marunaka seicha

H04

Nowy produkt

37,00 zł brutto

Termin realizacji: 24h

Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych

Zobacz koszty dostawy

Dodaj do listy życzeń

Produkt niedostępny

Genmaicha to jedna z najpopularniejszych japońskich herbat, często podawana w barach i restauracjach. Mieszanka herbacianych liści i prażonego ryżu. Takie zestawienie pozwala delektować się łagodnym, delikatnym smakiem herbaty i specyficznym aromatem prażonego ryżu. Napar ma słoneczny kolor i intensywny aromat.
Produkt ekologiczny.

Isecha to herbata pochodząca z rejonu Ise (prefektura Mie), w środkowej części wyspy Honshu.

Właściwości
Genmaicha zawiera bardzo mało teiny, dlatego bez ograniczeń piją ją osoby starsze i dzieci, może być także pita przez wszystkich tuż przed snem. Genmaicha jest natomiast bogata w taninę - garbnik o działaniu antynowotworowym, oczyszczającym i wzmacniającym organizm. Ważnym dla zdrowia składnikiem herbaty genmaicha są duże ilości błonnika oraz witaminy C.
Doskonała także na zimno - sprawdź jak przygotować mrożoną genmaichę.

Naczynia
Genmaicha to codzienna herbata, którą Japończycy parzą w stosunkowo dużych imbrykach (ok. 500 - 700 ml), zwanych dobin (z bambusowym lub drewnianym uchwytem na górze czajniczka). Genmaichę podaje się zwykle w wysokich czarkach kształtem zbliżonych do kubeczków bez ucha, zwanych yunomi.

Sposób parzenia:
Do imbryka wsyp herbatę – ok. 1,5 łyżeczki na osobę. Zagotuj wodę i po chwili zalej nią liście herbaty (optymalna temperatura wody to ok. 90ºC). Po ok. 0,5 min. nalej herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz – smak i aromat herbaty będzie mniej intensywny, ale podczas drugiego parzenia do naparu uwalnia się najwięcej cennych dla zdrowia mikroelementów.

Waga: 100g

Data minimalnej trwałości: 2020.12

Napisz opinię

Polecane produkty