Tylko online

Kabusecha Yamecha

Hoshino seicha

H62

Nowy produkt

60,00 zł brutto

Termin realizacji: 24h

Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych

Zobacz koszty dostawy

Dodaj do listy życzeń

Produkt dostępny

Kabusecha to ekskluzywna herbata, uprawiana podobnie jak najwykwintniejsza z japońskich herbat - gyokuro. Nazwa kabusecha pochodzi od czasownika - "kabuseru" - oznaczającego "przykrywanie", ponieważ krzewy herbaciane na dwa tygodnie przed zbiorami przykrywa się matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Ograniczenie działania promieni słonecznych na liście zwiększa ilości cennych dla zdrowia mikroelementów. Tak uprawiana herbata daje napar o łagodnym, wykwintnym smaku z delikatną nutą słodyczy. Jest to "ekonomiczna" alternatywa dla herbaty gyokuro, o zbliżonym smaku i właściwościach.

Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w Hoshino w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu, słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat.


Właściwości
Herbata kabusecha zawiera więcej niż inne gatunki zielonej herbaty l-teaniny, która odpowiada za prawidłową pracę mózgu, pozytywnie wpływa na koncentrację i czujność umysłu, jednocześnie redukując stres i napięcie organizmu. Herbata kabusecha zawiera też wiele cennych mikroelementów - potas, magnez, kwasu foliowy. Dzięki temu wspomaga profilaktykę wielu chorób - m.in. obniża ciśnienie krwi, łagodzi skutki stresu, wzmacnia odporność organizmu.

Naczynia
Herbatę kabusecha Japończycy przyrządzają w specjalnych naczyniach. Zwykle są to wyjątkowo maleńkie czarki i imbryczki zwane hohin. Ponieważ kabusechę parzy się w stosunkowo niskiej temperaturze, czajniczki hohin pozbawione są uchwytu. Herbatę kabusecha można zaparzyć także w klasycznym czajniczku kyusu. Należy jednak wybrać czajniczek o jak najmniejszych rozmiarach (150 - 250 ml), ponieważ kabusecha to herbata służąca delektowaniu się jej wyrafinowanym smakiem i aromatem. Do przygotowania kabusecha używa się często także specjalnego naczynia do "ochłodzenia" wrzątku - tzw. yuzamashi. Wodę z czajnika nalewa się najpierw do yuzamashi a dopiero potem, po ochłodzeniu do odpowiedniej temperatury do czajniczka.

Sposób parzenia
Wodę po zagotowaniu należy przestudzić do temperatury ok. 50° - 60°C. W tym celu wrzątek można np. nalać do czarek a następnie z czarek do imbryka. W ten sposób ochładzając wodę nagrzewamy jednocześnie czarki, dzięki czemu nalana do nich herbata będzie miała właściwą temperaturę. Na 1 osobę do imbryka wsypujemy ok. 1,5 - 2 łyżeczki herbaty i zalewamy ok. 50 ml wody. Po ok. 1,5 - 2 min Twoja doskonała kabusecha jest gotowa - herbatę nalewamy do czarek po trochę do każdej czarki, kolejno po kilka "porcji" do każdej czarki żeby w każdej z nich herbata była tak samo esencjonalna.
Te same liście można zaparzyć drugi raz, wodą o wyższej temperaturze i krócej niż za pierwszym razem.
Kabusechę można parzyć tak jak herbatę gyokuro - dokładny sposób parzenia ilustrowany zdjęciami opisaliśmy na blogu Nagomi.

Waga: 100g

Data minimalnej trwałości: 30.11.2019

 

 

Napisz opinię

Polecane produkty