Tylko online

Konacha Isecha 500g

Marunaka seicha

H32

Nowy produkt

60,00 zł brutto

Termin realizacji: 24h

Czas dostawy: 3 - 7 dni roboczych

Zobacz koszty dostawy

Dodaj do listy życzeń

Produkt niedostępny

Konacha to starte na proszek liście herbaty bancha. Pozwala to na łatwiejsze zaparzenie herbaty – bezpośrednio w czarce lub filiżance. Sproszkowane liście dają naparowi głęboki, intensywny kolor i delikatny aromat. Dzięki sproszkowanym liściom, do naparu uwalnia się maksymalnie dużo cennych dla zdrowia składników. Herbata konacha jest w Japonii często podawana w barach sushi jako tzw. agari.

Isecha to herbata pochodząca z rejonu Ise (prefektura Mie), w środkowej części wyspy Honshu.

Właściwości
Konacha
zawiera stosunkowo mało teiny, która ma działanie pobudzające, dlatego herbata ta może być pita w dowolnych ilościach nawet przed snem. W liściach herbaty konacha znajduje się natomiast dużo taniny - garbnika o działaniu antynowotworowym, oczyszczającym i wzmacniającym organizm. Konacha jest także bardzo bogata w błonnik oraz witaminę C.

Naczynia
Konachę możesz przygotować tak jak herbatę bancha - dużym imbryku (ok. 500 - 700 ml), zwanym dobin (z bambusowym lub drewnianym uchwytem na górze czajniczka). Banchę podaje się zwykle w wysokich czarkach kształtem zbliżonych do kubeczków bez ucha, zwanych yunomi.

Sposób parzenia
Wsyp ok. 1 g (0,5 łyżeczki) herbaty bezpośrednio do czarki, lub więcej, jeśli parzysz herbatę w kubku. Zagotuj wodę i po lekkim przestudzeniu (temp. ok. 90°C) zalej sproszkowane liście herbaty. Po ok. 1 min. wyśmienita, aromatyczna herbata jest gotowa do picia. Możesz pić herbatę razem z drobinkami liści, w których zawarte są wartościowe składniki oczyszczające organizm i wzmacniające system odpornościowy.

Waga: 500g

Data minimalnej trwałości: 2025.08

 

 

 

 

Napisz opinię

Polecane produkty