Herbata na powitanie wiosny

Herbata na powitanie wiosny

Haru honoka to po japońsku "odrobina wiosny". Taką nazwę nadano wyjątkowej herbacie wytwarzanej sezonowo w małych partiach na plantacji Hoshino seicha. To mieszanka liści wysokiej jakości herbaty sencha oraz tencha, z której powstają gyokuro i matcha. Herbatę tencha uprawia się w szczególny sposób - krzewy herbaciane na kilka tygodni przed zbiorami przykrywa się matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Ograniczenie działania promieni słonecznych na liście zwiększa ilości cennych dla zdrowia mikroelementów. Tak uprawiana herbata daje napar o łagodnym, wykwintnym smaku z delikatną nutą słodyczy. Haru honoka to harmonijne połączenie orzeźwiającego działania sencha i łagodzącego, relaksującego aromatu tencha. Wyszukany smak, wyraźnie wyczuwalne umami, soczystozielony kolor naparu i niezwykły aromat. Haru honoka to jak powiew wiosny w każdej czarce tej wyrafinowanej herbaty. Wyjątkowy, rzadko spotykany na rynku herbacianym rarytas - propozycja dla smakoszy i miłośników unikatowych herbat.

HARU HONOKA

Zostaw komentarz

* Imię
* Email: Niewidoczny
   Strona (URL z http://)
* Komentarz:
Kod z obrazka