Zielona herbata

Przejdź do sekcji na stronie

Zielona herbata – informacje podstawowe

Liście zielonej herbaty pochodzą z tej samej rośliny, co herbaty czarnej. Jednak nie są one poddane procesowi fermentacji, przez co zachowują swój zielony kolor, specyficzny aromat, oraz dużo więcej cennych dla zdrowia składników.

Aby zaparzyć naprawdę dobrą zieloną herbatę bardzo ważne jest użycie dobrej jakości wody a także właściwy czas parzenia i temperatura wody. Każdy rodzaj zielonej herbaty parzy się trochę inaczej, generalnie obowiązuje zasada, że wyższej jakości herbaty parzymy w niższej temperaturze. Dokładne informacje na temat parzenia poszczególnych rodzajów herbaty znajdziecie w opisach produktów oraz w dziale "Zielona herbata japońska - rodzaje". Warto zwrócić także uwagę, że w Japonii do zaparzania różnych rodzajów herbaty rekomendowane są inne naczynia ceramiczne, o czym szczegółowo piszemy także przy okazji opisów poszczególnych rodzajów herbat. Popularne w Europie czajniki żeliwne Japończycy używają bardzo rzadko, jeśli już to do gotowania wody lub do parzenia herbaty czarnej.

Zielona herbata - zdrowie i długie życie

Cenne dla zdrowia właściwości zielonej herbaty znane są w Chinach i Japonii od wielu wieków, a w ostatnich latach zostały naukowo potwierdzone także przez zachodnich naukowców.

Zbawienny wpływ zielonej herbaty na zdrowie to przede wszystkim: działanie antynowotworowe, oczyszczanie organizmu z toksyn, regulacja procesów trawienia, ochrona przed nadciśnieniem tętniczym i zawałami serca poprzez obniżanie poziomu cholesterolu, wzmocnienie zębów i kości, działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Napar z zielonej herbaty zawiera m.in. witaminy A, B, B2, C oraz wiele minerałów i mikroelementów. W Japonii uważa się, że regularne picie zielonej herbaty gwarantuje długie życie.

Nasi dostawcy

Marunaka seicha - ISECHA

Jesteśmy bezpośrednim importerem wszystkich rodzajów herbaty z naszej oferty. Jedna z plantacji, z którą współpracujemy to plantacja Marunaka seicha znajdująca się w prefekturze Mie w środkowej części wyspy Honshu.

Jest to region o czystym powietrzu i glebie, dlatego na części plantacji prowadzona jest uprawa ekologiczna. Duże różnice temperatur między dniem i nocą oraz bliskość rzeki Miyagawa powodują, że na plantacji panuje specyficzny mikroklimat. Wilgotne powietrze sprzyja uprawie herbaty o mocnym, intensywnym aromacie i smaku. Herbaty z plantacji Isecha nie zawierają żadnych dodatkowych wzmacniaczy smaku, zapachu, ani barwników. Jest to produkt całkowicie naturalny. Regionalna nazwa herbaty wytwarzanej na plantacji Marunaka seicha to Isecha - herbata z Ise. 

Hoshino seicha - YAMECHA

Yamecha to herbata pochodząca z plantacji Hoshino seicha znajdującej się w prefekturze Fukuoka na wyspie Kyushu, w południowej Japonii.

W regionie tym od kilkuset lat uprawia się najwyższej jakości herbatę gyokuro oraz matcha - najzdrowsze i najbardziej wyrafinowane japońskie herbaty. Herbaty z tej plantacji są wyjątkowo aromatyczne, dają intensywny napar  w kolorze soczystej zieleni o bardzo wysokich walorach smakowych. Yamecha - herbata z Yame (rejon, w którym znajduje się plantacja Hoshino seicha) to uznana w Japonii marka najwyższej jakości zielonej herbaty.

Komplety do herbaty - jak to widzą Japończycy

Wielu naszych klientów zadaje często pytanie jak dobrać czarki do imbryczka, kiedy nie mamy w ofercie „kompletu”. Wielu pyta wprost czy i kiedy pojawią się czarki „do kompletu” z konkretnym czajniczkiem. Moja odpowiedź jest zawsze podobna – nie szukajmy koniecznie identycznych produktów, bawmy się i kompletujemy po swojemu, najlepiej według zasady „jak nam się podoba”.

Japończycy zupełnie nie są przywiązani do „kompletów” i nie czują potrzeby zestawiania ze sobą dokładnie takich samych naczyń.  Tak jak w przypadku aranżacji stołu do posiłków, gdzie swobodnie łączy się różne formy, style, kolory i materiały, tak samo przy serwowaniu herbaty zestawia się rozmaite naczynia, które pochodzą z różnych rejonów i od różnych wytwórców. W zależności od rodzaju herbaty, pory roku, czy też po prostu własnej fantazji podaje się herbatę w czarkach ceramicznych, porcelanowych lub szklanych, łącząc style i formy. Na przykład ulubione przez nas czajniczki z ceramiki tokoname często pojawiają się w towarzystwie delikatnych porcelanowych czarek lub naczyń o surowej stylistyce wabi – sabi. Pięknie komponują się też z subtelnymi czarkami w stylu hagi. Latem herbatę podaje się zwykle w czarkach niskich i szerokich, dzięki czemu napar szybciej stygnie, w upały często używa się też czarek szklanych, które dają wrażenie orzeźwienia i chłodu. Herbaty „codzienne” tzn. genmaichę, banchę czy hojichę parzy się zwykle w większych (ok. 500 – 700ml) imbrykach typu dobin (z uchwytem drewnianym lub bambusowym) i podaje się je w wysokich czarkach przypominających kubeczki bez ucha – yunomi. Senchę parzymy zdecydowanie w tradycyjnych czajniczkach kyusu (z uchwytem ceramicznym prostopadłym do dzióbka), natomiast wysokogatunkowe kabusecha lub gyokuro są często przygotowywane w maleńkich czajniczkach bez uchwytu tzw. hohin. Im bardziej wykwintna herbata tym niższa temperatura parzenia i mniejsze naczynia do jej serwowania. Aby móc cieszyć się pięknym kolorem naparu, do podawania wysokogatunkowych herbat wybiera się zwykle czarki jasne wewnątrz.

Te generalne opisane wyżej zasady są jednak bardzo elastyczne i nie należy się do nich zbyt mocno przywiązywać. Pamiętajcie, że dobra herbata to oczywiście herbata „pięknie podana”, ale „pięknie” dla każdego z nas znaczy coś zupełnie innego…

Zachęcamy do własnych eksperymentów, a poniżej prezentujemy przykładowe zdjęcia, które przedstawiają według nas bardzo udane kompozycje złożone z naczyń z oferty Nagomi:

Matcha dla początkujących

Sposób przygotowania herbaty matcha

  1. Przygotuj czarkę matchawan lub miseczkę o średnicy ok. 10 cm, łyżeczkę bambusową chashaku lub zwykłą łyżeczkę do herbaty, małe sitko do herbaty, trzepaczkę bambusową chasen, ok. 100 ml gorącej, ale nie wrzącej wody (temp. ok. 80 stopni)  oraz oczywiście herbaciany proszek matcha.
  2. Do czarki matchawan wsyp 2 łyżeczki chashaku (jedną łyżeczkę do herbaty) sproszkowanej herbaty matcha przesiewając ją przez sitko. Przesianie herbaty pozwoli pozbyć się grudek i „napowietrzyć” proszek herbaciany, dzięki czemu uzyskasz doskonałą konsystencję naparu.
  3. Do czarki wlej ok. 100 ml gorącej wody o temp. ok. 80 stopni. Następnie energicznie „ubijaj” herbatę bambusowym pędzlem chasen, wykonując nadgarstkiem szybkie, zygzakowate (jak pisanie litery W) ruchy poziome tuż nad dnem czarki.
  4. Po kilku sekundach na powierzchni naparu pojawi się piękna szmaragdowozielona pianka – Twoja matcha jest gotowa do picia.  Delektuj się jej doskonałym smakiem i ciesz się faktem, że napój ten dostarcza Twojemu organizmowi wielu cennych dla zdrowia składników. Czarka herbaty matcha zapewni Ci energię i wigor na cały dzień.

Zielona herbata japońska - rodzaje

SENCHA

Sencha to najpopularniejszy w Japonii rodzaj herbaty. Liście zbierane są latem, następnie poddawane obróbce cieplnej pod wpływem pary wodnej, zwijane w kształt drobnych igiełek i suszone. Napar ma piękny zielony kolor i głęboki, zdecydowany smak. Zielona herbata sencha jest bogata w katechinę, która powstaje w liściach pod wpływem działania promieni słonecznych. Katechina to bardzo cenny dla zdrowia składnik zielonej herbaty - obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru i cholesterolu, wspomaga profilaktykę antynowotworową, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Pomaga także regulować przemianę materii i gospodarkę tłuszczową organizmu. Dzięki temu herbata sencha wspomaga odchudzanie. Sencha zawiera teinę i pobudza organizm do działania. Jest do doskonała herbata do picia każdego dnia.

Właściwości

Sencha jest bogata w katechinę, która powstaje w liściach herbaty pod wpływem działania promieni słonecznych. Katechina to bardzo cenny dla zdrowia składnik zielonej herbaty - obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru i cholesterolu, wspomaga profilaktykę antynowotworową, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Pomaga także regulować przemianę materii i gospodarkę tłuszczową organizmu. Dzięki temu herbata sencha wspomaga odchudzanie. Sencha zawiera teinę, pobudza organizm do działania, co czyni ją zdrową alternatywą dla porannej kawy.

Naczynia

Sencha przygotowywana jest w Japonii zazwyczaj w niedużych (ok. 300 - 450 ml) czajniczkach zwanych  kyusu. Są to niewysokie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do sencha  są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty.

Sposób parzenia

  1. Przygotuj niewielki czajniczek, np. typu kyusu i małe czarki.
  2. Zagotuj wodę i wlewając ją do czarek ogrzej naczynia przez zaparzeniem herbaty.
  3. Wsyp 1 łyżeczkę herbaty na osobę do czajniczka i zalej przestudzoną wodą z czarek (ok. 70-80ºC).
  4. Po 0,5 - 1 min. potrząśnij lekko czajniczkiem i nalewaj herbatę do czarek.

Te same liście możesz zaparzyć drugi raz, najlepiej wodą o wyższej temperaturze przez ok. 1 min.

BANCHA

Bancha to herbata z późnego, jesiennego zbioru. Składa się z dużych, twardych liści i łodyg krzewu herbacianego. Charakteryzuje się naparem o jasnym kolorze i łagodnym, ale orzeźwiającym, świeżym smaku.

Właściwości

Bancha zawiera stosunkowo mało teiny, która ma działanie pobudzające, dlatego herbata ta może być pita w dowolnych ilościach nawet przed snem. W liściach herbaty bancha znajduje się natomiast dużo taniny - garbnika o działaniu antynowotworowym, oczyszczającym i wzmacniającym organizm. Bancha jest także bardzo bogata w błonnik oraz witaminę C. Doskonała także na zimno - sprawdź jak przygotować mrożoną banchę.

Naczynia

Bancha to codzienna herbata, którą Japończycy parzą w stosunkowo dużych imbrykach (ok. 500 - 700 ml), zwanych dobin  (z bambusowym lub drewnianym uchwytem na górze czajniczka). Banchę podaje się zwykle w wysokich czarkach kształtem zbliżonych do kubeczków bez ucha, zwanych yunomi.

Sposób parzenia

  1. Do imbryka wsyp herbatę – ok. 1,5 łyżeczki na osobę.
  2. Zagotuj wodę i po chwili zalej nią liście herbaty (optymalna temperatura wody to ok. 90 - 100ºC).
  3. Po ok. 0,5 min. nalej herbatę do czarek.

Te same liście możesz zaparzyć drugi raz – smak i aromat herbaty będzie mniej intensywny, ale podczas drugiego parzenia do naparu uwalnia się najwięcej cennych dla zdrowia mikroelementów.

GENMAICHA

Genmaicha to jedna z najpopularniejszych japońskich herbat, często podawana w barach i restauracjach. Mieszanka herbacianych liści i prażonego ryżu. Takie zestawienie pozwala delektować się łagodnym, delikatnym smakiem herbaty i specyficznym aromatem prażonego ryżu. Napar ma słoneczny kolor i intensywny aromat.

Właściwości

Genmaicha zawiera bardzo mało teiny, dlatego bez ograniczeń piją ją osoby starsze i dzieci, może być także pita przez wszystkich tuż przed snem. Genmaicha jest natomiast bogata w taninę - garbnik o działaniu antynowotworowym, oczyszczającym i wzmacniającym organizm. Ważnym dla zdrowia składnikiem herbaty genmaicha są duże ilości błonnika oraz witaminy C. Doskonała także na zimno - sprawdź jak przygotować mrożoną genmaichę.

Naczynia

Genmaicha to codzienna herbata, którą Japończycy parzą w stosunkowo dużych imbrykach (ok. 500 - 700 ml), zwanych dobin (z bambusowym lub drewnianym uchwytem na górze czajniczka). Genmaichę podaje się zwykle w wysokich czarkach kształtem zbliżonych do kubeczków bez ucha, zwanych yunomi.

Sposób parzenia

  1. Do imbryka wsyp herbatę – ok. 1,5 łyżeczki na osobę.
  2. Zagotuj wodę i po chwili zalej nią liście herbaty (optymalna temperatura wody to ok. 90ºC).
  3. Po ok. 0,5 min. nalej herbatę do czarek.

Te same liście możesz zaparzyć drugi raz – smak i aromat herbaty będzie mniej intensywny, ale podczas drugiego parzenia do naparu uwalnia się najwięcej cennych dla zdrowia mikroelementów.

MATCHAIRI GENMAICHA

Matchairi genmaicha składa się z liści zielonej herbaty, ziarenek prażonego ryżu i sproszkowanej zielonej herbaty matcha. Takie zestawienie sprawia, że podczas pierwszego parzenia herbata ta daje napar o intensywnym soczystozielonym kolorze, smaku i aromacie. Drobinki sproszkowanej herbaty matcha nadają herbacie charakteru zawiesiny o głębokim, esencjonalnym smaku. Podczas drugiego parzenia możesz delektować się wyjątkowym aromatem prażonego ryżu i delikatnym, orzeźwiającym smakiem.

Właściwości

Matchairi genmaicha składa się z liści herbaty bancha, które zawierają stosunkowo mało teiny, są natomiast bogate w taninę - garbnik o działaniu antynowotworowym, oczyszczającym i wzmacniającym organizm. Zarówno bancha jak i drobinki herbaty matcha, która jest składnikiem tej mieszanki, zawierają duże ilości błonnika oraz witaminę C.  Doskonała także na zimno - sprawdź jak przygotować mrożoną herbatę.

Naczynia

Matchairi genmaicha to codzienna herbata, którą Japończycy parzą w stosunkowo dużych imbrykach (ok. 500 - 700 ml), zwanych dobin  (z bambusowym lub drewnianym uchwytem na górze czajniczka). Matchairi genmaichę podaje się zwykle w wysokich czarkach kształtem zbliżonych do kubeczków bez ucha, zwanych yunomi.

Sposób parzenia

  1. Do imbryka wsyp herbatę – ok. 1,5 łyżeczki na osobę.
  2. Zagotuj wodę i po chwili zalej nią liście herbaty (optymalna temperatura wody to ok. 90ºC).
  3. Po ok. 0,5 min. nalej herbatę do czarek.

Te same liście możesz zaparzyć drugi raz – smak i aromat herbaty będzie mniej intensywny, ale podczas drugiego parzenia do naparu uwalnia się najwięcej cennych dla zdrowia mikroelementów.

HOJICHA

Hojicha to herbata z późnego, jesiennego zbioru, prażona na mocnym ogniu, przez co jej liście nabierają brązowego koloru. Napar charakteryzuje się głęboką, brązową barwą i intensywnym, orzeźwiającym aromatem. Hojicha ma tez bardzo specyficzny, słodkawy i lekko orzechowy smak, niepodobny do innych herbat zielonych. Dlatego piją ją chętnie także osoby, które nie lubią tradycyjnej zielonej herbaty.

Właściwości

Hojicha zawiera bardzo małe ilości teiny, dlatego może być pita przez dzieci i tuż przed snem. Katechina zawarta w tej herbacie ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie - obniża ciśnienie, pomaga regulować poziom cholesterolu i cukrów w organizmie. Zawarte w herbacie hojicha składniki regulują gospodarkę tłuszczową organizmu dzięki czemu jest ona doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety. Hojicha polecana jest do picia po zjedzeniu ciężkostrawnych, tłustych potraw.

Naczynia 

Hojicha to codzienna herbata, którą Japończycy parzą w stosunkowo dużych imbrykach (ok. 500 - 700 ml), zwanych dobin  (z bambusowym lub drewnianym uchwytem na górze czajniczka). Hojichę podaje się zwykle w wysokich czarkach kształtem zbliżonych do kubeczków bez ucha, zwanych yunomi.

Sposób parzenia

  1. Do imbryka wsyp herbatę – ok. 1,5 łyżeczki na osobę.
  2. Zagotuj wodę i po chwili zalej nią liście herbaty (optymalna temperatura wody to ok. 90 - 100ºC).
  3. Po ok. 0,5 min. nalej herbatę do czarek.

Te same liście możesz zaparzyć drugi raz – smak i aromat herbaty będzie mniej intensywny, ale podczas drugiego parzenia do naparu uwalnia się najwięcej cennych dla zdrowia mikroelementów.

ARACHA

Aracha to herbata, której liście zostały jedynie wysuszone, nie poddano ich żadnym innym procesom. Dzięki temu możesz cieszyć się prawdziwym smakiem świeżej herbaty „prosto z krzewu”.  Napar herbaty aracha charakteryzuje się rześkim, soczystym, delikatnie goryczkowym smakiem i aromatem świeżych liści.

Właściwości 

Aracha zawiera dużo katechiny, najcenniejszego dla zdrowia składnika zielonej herbaty. Katechina ma działanie oczyszczające organizm z toksyn, co wzmacnia układ immunologiczny i przyczynia się m.in. do zapobiegania nowotworom. 

Sposób parzenia

  1. Do imbryka wsyp herbatę – ok. 1 łyżeczki na osobę.
  2. Zagotuj wodę i po chwili zalej nią liście herbaty (optymalna temperatura wody to ok. 80ºC).
  3. Po ok. 1 min. nalej herbatę do czarek.

Te same liście możesz zaparzyć drugi raz – smak i aromat herbaty będzie mniej intensywny, ale podczas drugiego parzenia do naparu uwalnia się najwięcej cennych dla zdrowia mikroelementów.

KARIGANE - KUKICHA

Karigane to herbata, w skład której wchodzą łodyżki i pędy herbacianego krzewu. Łodyżki zbierane są latem, podczas zbiorów liści herbaty sencha. Karigane to herbata o łagodnym, kwiatowym aromacie, delikatnym seledynowym kolorze naparu i świeżym smaku. Subtelny smak i ożywczy aromat sprawią, że poczujesz wiosnę i przypływ sił witalnych niezależnie od pory roku.

Właściwości

Karigane dzięki stosunkowo dużej zawartości katechiny doskonale oczyszcza organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Herbata karigane zawiera znikome ilości teiny i dlatego polecana jest do picia również przez dzieci (np. zmieszana z sokiem owocowym). Teanina, w którą karigane jest bardzo bogata, działa relaksująco, obniżając poziom stresu przy jednoczesnym zachowaniu czujności umysłu. Doskonała także na zimno - sprawdź jak przygotować  mrożoną herbatę karigane.

Naczynia

Karigane możesz przygotować tak jak popularną herbatę sencha - w niedużym (ok. 300 - 450 ml) czajniczku zwanym  kyusu. Kyusu to niskie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach.  Czarki do sencha są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty.

Sposób parzenia

  1. Przygotuj niewielki czajniczek, np. typu kyusu i małe czarki.
  2. Zagotuj wodę i wlewając ją do czarek ogrzej naczynia przez zaparzeniem herbaty.
  3. Wsyp 1 łyżeczkę herbaty na osobę do czajniczka i zalej przestudzoną wodą z czarek (ok. 80 - 90ºC).
  4. Po ok. 0,5 - 1 min. potrząśnij lekko czajniczkiem i nalewaj herbatę do czarek.

Te same liście możesz zaparzyć drugi raz, najlepiej wodą o wyższej temperaturze przez ok. 1 min.

FUKAMUSHICHA

Fukamushicha  – to herbata sencha, której liście poddaje się obróbce cieplnej (pod wpływem pary wodnej) wyjątkowo długo. Dzięki temu pozbawiona jest ona „niedojrzałego” i gorzkawego posmaku charakterystycznego dla wielu innych gatunków zielonej herbaty. Smak herbaty fukamushicha jest delikatny, ale jednocześnie bogaty i wyrafinowany. Fukamushicha jest bardzo łagodna i może być pita także przez osoby z wrażliwym żołądkiem. Liście tej herbaty są lekko pokruszone, a napar ma kolor głębokiej zieleni. Dzięki rozdrobnionym listkom do napoju przedostaje się więcej cennych składników odżywczych. Fukamushicha oferowana w naszym sklepie wyprodukowana jest z najwyższej jakości liści z pierwszego zbioru.

Naczynia

Fukamushicha podaje się w takich samych naczyniach jak herbatę sencha. Przygotowywana jest ona w Japonii zazwyczaj w niedużych (ok. 300 - 450 ml) czajniczkach zwanych kyusu. Są to niewysokie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do sencha  są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty.

Sposób parzenia

  1. Przygotuj niewielki czajniczek, np. typu kyusu i małe czarki.
  2. Zagotuj wodę i wlewając ją do czarek ogrzej naczynia przez zaparzeniem herbaty.
  3. Wsyp 1 łyżeczkę herbaty na osobę do czajniczka i zalej przestudzoną wodą z czarek (ok. 70-80ºC).
  4. Po 0,5 min. potrząśnij lekko czajniczkiem i nalewaj herbatę do czarek.

Te same liście możesz zaparzyć drugi raz, najlepiej wodą o wyższej temperaturze przez ok. 1 min.

GYOKURO

Gyokuro to najwykwintniejsza z japońskich herbat. Jej uprawa jest bardzo pracochłonna, ponieważ herbaciane krzewy na 20 dni przed zbiorami przykrywa się matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Katechina nadaje herbacie charakterystyczny goryczkowy posmak, gyokuro jest natomiast herbatą o smaku pełnym i dojrzałym, lecz jednocześnie delikatnym i zbalansowanym. Napar ma niezwykły kolor świeżej zieleni i wyjątkowy "morski" aromat. Liście herbaty gyokuro są bardzo drobne, przypominają cieniutkie igiełki.

Właściwości

Herbata gyokuro zawiera większe niż inne gatunki zielonej herbaty ilości witamin (zwłaszcza witaminę C i B2), potasu, magnezu, kwasu foliowego i innych mikroelementów. Dzięki temu wspomaga profilaktykę wielu chorób - m.in. obniża ciśnienie krwi, łagodzi skutki stresu, wzmacnia odporność organizmu.

Naczynia

Herbatę gyokuro Japończycy przyrządzają w specjalnych naczyniach. Zwykle są to wyjątkowo maleńkie czarki i imbryczki zwane hohin. Ponieważ gyokuro parzy się w stosunkowo niskiej temperaturze, czajniczki hohin pozbawione są uchwytu. Herbatę gyokuro można zaparzyć także w klasycznym czajniczku kyusu. Należy jednak wybrać czajniczek o jak najmniejszych rozmiarach (150 - 250 ml), ponieważ gyokuro to herbata służąca delektowaniu się jej wyrafinowanym smakiem i aromatem. Do przygotowania gyokuro używa się często także specjalnego naczynia do "ochłodzenia" wrzątku - tzw. yuzamashi. Wodę z czajnika nalewa się najpierw do yuzamashi a dopiero potem, po ochłodzeniu do odpowiedniej temperatury do czajniczka.

Sposób parzenia

  1. Wodę po zagotowaniu należy przestudzić do temperatury ok. 50° - 60°C. W tym celu wrzątek można np. nalać do czarek a następnie z czarek do imbryka. W ten sposób ochładzając wodę nagrzewamy jednocześnie czarki, dzięki czemu nalana do nich herbata będzie miała właściwą temperaturę.
  2. Na 1 osobę do imbryka wsypujemy ok. 1,5 - 2 łyżeczki herbaty i zalewamy ok. 50 ml wody.
  3. Po ok. 1,5 - 2 min Twoja doskonała gyokuro jest gotowa.
  4. Herbatę nalewamy do czarek po trochę do każdej czarki, kolejno po kilka "porcji" do każdej czarki żeby w każdej z nich herbata była tak samo esencjonalna.

Te same liście można zaparzyć drugi raz, wodą o wyższej temperaturze i krócej niż za pierwszym razem.

Dokładny sposób parzenia gyokuro opisaliśmy na blogu Nagomi.